Under vatten eller på stranden. Tänk på att leta efter vattentåliga högtalare om du ska använda dem utomhus.Under vatten eller på stranden. Tänk på att leta efter vattentåliga högtalare om du ska använda dem utomhus.
Under vatten eller på stranden. Tänk på att leta efter vattentåliga högtalare om du ska använda dem utomhus.
Märket Sonos är lite dyrare än de flesta, men brukar placera sig bra i test. Foto: SonosMärket Sonos är lite dyrare än de flesta, men brukar placera sig bra i test. Foto: Sonos
Märket Sonos är lite dyrare än de flesta, men brukar placera sig bra i test. Foto: Sonos

Trådlösa högtalare: Det ska du tänka på före köp

Publicerad

Klipp alla sladdarna!
Med trådlösa högtalare kan din musik vara lika fri som du.

Men det finns några saker du ska tänka på innan du slår till.

Därför kan det vara bra med trådlösa högtalare

Det finns massor av anledningar. En är att slippa alla härvor av sladdar i vardagsrummet. Nåja, alla försvinner inte, men några. Har du en hembioanläggning med högtalare i hela rummet vet du hur krångligt det är att placera bakhögtalarna snyggt.

Ett annat skäl är att du gärna vill ta med dig musiken där du går. Att kunna bära med dig musiken på båten eller vid stranden så att alla kan lyssna utan att sitta inkapslade i sina lurar. En liten lätt bärbar högtalare som drivs på batteri är lite som en transistorradio eller bergssprängare, bara det att det är du som bestämmer vad du ska lyssna på och du slipper lyssna på kassettband.

 

LÄS MER: Ska du köpa in ear-hörlurar? Tänk på det här 

 

Hur fungerar trådlösa högtalare?

För att en högtalare ska klassas som trådlös ska du inte behöva en sladd mellan högtalaren och ljudkällan, som kan vara din mobil eller läsplatta. 

Men högtalaren behöver ström för att funka. Många drivs på batteri så att du kan ta med högtalaren till picknicken eller stranden. Andra, lite större högtalare, kräver ett eluttag. Men poängen går ändå inte förlorad. Lyssnar du på musik via mobilen kan du gå runt med din telefon, har du trådlösa bakhögtalare slipper du fundera på hur du ska dra flera meter kabel runt i rummet.

Med bluetooth-tekniken blir det enklare att koppla in din eller en kompis mobil till högtalaren.

 

LÄS MER: Bluetooth-högtalare i stort test – här är vinnaren 

 

Många ljudvänner är dock skeptiska till bluetooth-högtalare, eftersom de hävdar att ljudkvaliteten blir lidande av användarvänligheten. Är du osäker ska du både lyssna och jämföra med andra, trådbundna, högtalare.

Vilka typer av trådlösa högtalare finns det?

Många väljer små bärbara för någon tusenlapp styck. Enligt tidningen Ljud & Bild som testat ett antal under 1 500 kronor i deras maj-nummer 2018 så är det stor skillnad i kvalitet, allt från plastigt ljud till musik med hyggligt bra bas. En finess många små högtalare har är att man kan koppla ihop flera för att få en riktig stereoupplevelse. 

Tänk också på hur tåliga dessa högtalare är mot fukt. Vissa klarar ett bad, andra knappt några enstaka droppar. Att köpa en snygg högtalare som inte tål fukt gör den i princip oanvändbar utomhus.

En annan sak att titta på är hur lång batteritid högtalaren har. En del klarar bara sex timmar (vilket förkortas ju äldre batteriet blir) till 20 timmar.

 

LÄS MER: 6 trådlösa högtalare – perfekta för resan 

 

Vad är multiroom-högtalare?

Musiksystem som exempelvis Sonos erbjuder multi-rumshögtalare. I Sonos fall har du ett system av högtalare som är sammankopplade via ditt hems nätverk. Du kan lyssna på olika musikkällor i de olika rummen, eller koppla ihop allt, så att du kan röra dig från rum till rum och höra samma musik, eller radioprogram.

Vill du kan du flytta högtalarna som du vill i ditt hem. Tänk på att högtalarna måste synka perfekt, annars hör du eko av musiken från de andra högtalarna.

 

LÄS MER: Testvinnare – här är årets bästa hörlurar 

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


NYTT NYHETSBREV: Dina Pengars krönikör Frida Bratt guidar dig genom veckans viktigaste nyheter om privatekonomi. Få ett nyhetsbrev direkt till din mejl - varje vecka. Anmäl dig här!

Annons:
Till Dina Pengars startsida

Mest läst i dag

Börsen i dag
Annons:
Annons:
Annons:
Räntekartan
Vinnare och förlorare
Valutakollen