Topp-vd:n blev levande begravd i snömassorna

Di TV ger dig de bästa analyserna och hetaste aktietipsen.
Peter Carlssons ”Sommar i P1” släpps som podd 07.00 och sänds 13.00 i P1 och Sveriges Radio Play.
Foto: MATTIAS AHLM / SVERIGES RADIO

En lavinolycka begravde Peter Carlsson i snömassor, först efter flera minuter hittades han. Livlös.

Händelsen blev en personlig vändpunkt och startskottet för en batterifabrik som knappt någon mer än han själv trodde på.

– Filip Hammar visade upp en bild på mig och sa att det enda man kan vara säker på är att Peter Carlsson kommer att hamna i fängelse efter att ha stuckit med pengarna, berättar Northvolts vd i ”Sommar i P1”. 

Northvolt är den enorma batterifabriken i Skellefteå, som vann matchen om placeringen efter hård kamp med en rad andra svenska kommuner.

Fabriken väntas skapa 3 000 nya jobb i kommunen och i Skellefteå är man ungefär lika stolt över Northvolt som för tre raka SM-guld i hockey.

Peter Carlsson är vd för företaget som ibland beskrivs som planetens hopp. Det är bland annat här, på en enorm industritomt i norra Sverige, som omställningen från olja till förnybar energi fått en för Europa central plats genom produktionen av litiumjonbatterier.


Peter Carlsson, 50, börjar sitt program med en dramatisk berättelse om naturens inneboende krafter. Den utspelar sig på en helt annan kontinent för drygt fyra år sedan i Selkirks snötäckta bergsområde i Kanada.

Han var mitt upp i sitt livs drömresa och såg framemot en gnistrande dag med offpiståkning. Plötsligt släppte snön.

– Sen minns jag inget förrän jag vaknade upp i en helikopter med en fjällräddare vid min sida, berättar Peter Carlsson i programmet.

Han hade hamnat 120 meter ner i ett skogsområde och begravts under snön där han blev liggande i flera minuter. Peter Carlsson andades inte och räddades med hjärt- och lungmassage.

– Jag hade tur, säger han i programmet.


Karriären tog fart på Sony Ericsson i Lund, under storhetstiden när man skapade världens minsta mobiltelefon och T28:an hade Iphone 12-status.

Den fortsatte via Singapore till Silicon Valley efter att ha blivit plockad av ingen mindre än Elon Musk.

Under vad man kan anta vara sista tredjedelen av en framgångsrik karriär, som Peter Carlssons, är det lätt att börja summera och värdera olika perioder mot varandra.

Ofta går det att identifiera de roligaste åren, vilket inte alltid behöver vara när man yrkesmässigt står på topp eller tjänar mest.

För Peter Carlssons del känns det tydligt att tiden vid sidan av Elon Musk på elbilspionjären Tesla 2011–2015 var något alldeles speciellt. Det är här han bubblar av historier och anekdoter. Men det var också här här han drabbades av utmattningssymtom och tvingades säga upp sig, en inte helt ovanlig sidoeffekt av att uppslukas av ett uppdrag.

Peter Carlsson varken kan eller vill dölja sin beundran för den egensinnige visionären Elon Musk, hans idéer och symboliska ledarskap med skrivbordet placerat på produktionsgolvet.

– Man kan ha många åsikter om Elon Musk men aldrig om hans motiv och högre vision, säger Peter Carlsson i sitt sommarprogram och konstaterar att åren i Kalifornien förändrade allt.


I alla fall på det yrkesmässiga planet, med ovärderliga lärdomar från den uppsluppna kreativiteten i Silicon Valley (där Peter Carlsson slängde sina slipsar för gott) i allmänhet och Elon Musks visionära driv i synnerhet.

På det mänskliga planet måste vi återvända till lavinen i Kanada i februari 2017.

Olyckan innebar lång period av rehab, med huvudvärk och minnesproblem. Men också tid för reflektion.

Peter Carlssons dröm om att minska världens oljeberoende växte, viljan att dra sitt strå till stacken blev tydligare.

– Jag funderade mycket över vad jag ville använda min tid till, berättar Peter Carlsson i ”Sommar i P1”.

Svaret blev Northvolt.

Och ett verkar säkert när vi skriver juli 2021: De som tvivlade (Filip Hammar var knappast ensam) på Peter Carlssons idé om en världsledande batterifabrik på svensk mark har blivit bra mycket färre.

Tiden får utvisa om vd-jobbet blir roligare än tiden i Kalifornien.

Och varför inte? Trots allt är det som han säger i programmet:

– Detta är mitt eget projekt, inte Elons.

Fotnot: Programmet släpps som podd 07.00 och sänds 13.00 i P1 och Sveriges Radio Play.

Peter Carlsson

Yrke: Vd och grundare för Northvolt.

Ålder: 50 år

Familj: Tre barn.

Född: Södertälje:

Bor: Stockholm och Italien.

Aktuell: Debuterar som sommarvärd i P1. I juni kom nyheten om ett partnerskap mellan Volvo Cars och Northvolt för att tillverka nästa generations hållbara batterier.