Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Teslas löfte: Elbilar för under 250 000 kronor

Foto: NEWSCOM / FEATURECHINA/NEWSCOM/SIPA USA SIPA USA

Tesla ska halvera sina batterikostnader och öka bilarnas räckvidd med siktet inställt på att tillverka en elbil med slutpriset 25 000 dollar – drygt 220 000 kronor.

Beskedet att man satsar på egentillverkade batterier fick underleverantörernas aktier att dyka på onsdagen.

I det kortare perspektivet följer Tesla sin plan att öka leveransvolymen till över 500 000 fordon under 2020, uppgav vd:n.

Intresset för eventet från aktiemarknaden, bilindustrin och branschmedia var på topp, inte minst då Elon Musk tidigare betecknat dagen som ”en av de mest spännande i Teslas historia”.

I början av vecka lyckades dock vd:n i en serie tweets sänka förhoppningarna något.

Teslas aktie backade i takt med att batteridagen förflöt och avslutade den amerikanska efterhandeln nära 7 procent ner till 395 dollar.

Full produktion om tre år

Att Tesla ska kunna tillverka en elbil med prislappen 25 000 dollar är dock inte helt ny information, påpekar flera av de branschsajter som följde eventet.

The Verge påminner om att Elon Musk redan 2018 talade om den prislappen i en elbil som då skulle tas fram inom tre år.

På batterisidan framkom att Tesla startar tillverkningen av egna batterier som komplement till de batterier man i dag köper in från sina leverantörer.

Tesla har i dag en viss produktion i en pilotanläggning och om tolv till 18 månader kommer bolaget den nya tekniken kunna användas i bilarna. Full produktion väntas om tre år.

Enligt Elon Musk kommer batterikostnaderna att minska med upp till 57 procent och bilarnas räckvidd öka med drygt 50 procent.

Nickel ersätter kobolt

Teslas nya teknik ska eliminera det kontroversiella grundämnet kobolt i batterierna och i stället ska nickel användas.

Dessutom ska Tesla bli självförsörjande när det gäller litium i form av egen brytning.

Bolaget har köpt mark som innehåller tillräckligt mycket litium för att ersätta alla USA:s 300 miljoner bilar med nya elbilar, framkom det under eventet, rapporterar branschmedia.

TV: Tesla halverar batterikostnaderna

Annons: