Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Telia inför stopp för att surfa utomlands

Surfstoppet gäller alla som har ett separat Telia-abonnemang för sin surfplatta. Från och med den 8 juni går inte abonnemangen att utnyttja utanför Sveriges gränser.

Telia stoppar sina kunder med abonnemang för mobilt bredband att surfa utomlands.

Stoppet träder i kraft redan om en månad.

– Vi kompenserar genom att ge mer surf inom Sverige, säger Inger Gunterberg på Telias presstjänst.

Det drastiska stoppet gäller alla som har ett separat Telia-abonnemang för sin surfplatta. Från och med den 8 juni går inte abonnemangen att utnyttja utanför Sveriges gränser. Kunderna är hänvisade till att hitta ett trådlöst nätverk eller surfa via mobiltelefonens abonnemang.

Slutsurfat utomlands

I ett meddelande till sina kunder med abonnemang för mobilt bredband skriver Telia:

”Den förändring som sker för ditt mobila bredband är att tjänsten Fri roaming i Norden & Baltikum samt andra eventuella roamingstjänster avslutas. Det innebär att du från och med detta datum enbart kan använda ditt abonnemang inom Sverige”.

Vidare:

”Vi hoppas att förändringen inte påverkar dig i alltför stor utsträckning”.

På sin hemsida skriver Telia:

”Enligt den nya EU-regleringen för roaming som träder i kraft den 15:e juni 2017 är det möjligt att tillåta eller inte tillåta roaming på ett mobilt abonnemang. I enlighet med den nya regleringen genomför vi dessa förändringar för dig”.

Nya regler från 15 juni 2017

Från och med den 15 juni 2017 får operatörer inte längre ta ut extraavgifter för roamingtjänster som används när du reser inom EU.

Enligt huvudregeln ska det inte kosta mer än i hemlandet att ringa, sms:a eller surfa när du befinner dig i ett annat EU-land.

Operatörerna får däremot begränsa mängden tjänster som du får ta del av till samma pris som hemma, om det finns risk för missbruk eller onormal användning.

Till exempel ska det inte löna sig att teckna ett abonnemang i ett annat land än det du bor i permanent.

En sådan begränsning kallas för en policy för skälig användning.

Källa: POST OCH TELESTYRELSEN

Exakt varför Telia inte väljer att tillåta internationell roamingnär det gäller abonnemangen för mobilt bredband är oklart. Men efter den 15 juni kan telebolagen inte längre ta ut extra roamingavgifter inom EU. Telebolagens stora kassko på internationella roamingavgifter sinar helt enkelt. Det är därför ingen vild gissning att anta att Telia spar pengar när de förhindrar direktsurfning med abonnemang för mobilt bredband utomlands.

Officiellt hänvisar Telia till att man i stället förbättrat villkoren när det gäller surfandet via mobilen utomlands.

– För mobilt bredband har vi valt att abonnemangen inte går att roama på och då går de enbart att använda i Sverige. Du kan inte köpa till roaming eller aktivera roaming i efterhand. Det bryter mot regleringen och skulle också motverka regleringens syfte som är att vi operatörer inte ska profitera på roaming, säger Mattias Hartmann på Telia.

Men ni skulle ju kunna tillåta roaming utomlands?

– Ja, men vi har valt att inte göra det.

Sänker inte priset

Telia kommer inte att sänka priset för de behåller sitt abonnemang för mobilt bredband, men som från den 8 juni skärs av från att sufra på sina surfplattor utomlands. Företaget  ökar i stället på surfmängden inom Sverige.

– För de mobila bredbandskunder vi har så kommer de att få mer surf än vad de har i dag, säger Inger Gunterberg på Telias presstjänst.

Hur många är berörda?

– Vi har inte de siffrorna.

Annons: