Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Synskadades ilska mot elscootrar: ”Livsfarligt”

Kritiken mot elscootrarna har främst handlat om att de körs på trottoarer – eller ligger på marken och skräpar.Foto: Johan Nilsson / TT NYHETSBYRÅN
Synskadades riksförbund menar att den nuvarande hanteringen strider mot stadens egna program för tillgänglighet.Foto: DN / ADAM DAVER

De nya elscootrarna i Stockholm bidrar till en livsfarlig miljö för synskadade.

Det anser Synskadades riksförbund i Stockholm.

Nu kräver man att staden gör mer för att röja bort skräpande fordon, skriver Stockholm Direkt.

Elscootrarna som går att hyra – och som verkligen syns på Stockholms gator – har både hyllats och kritiserats. 

Kritiken har främst handlat om att de körs på trottoarer – eller ligger på marken och skräpar.

De styrande i Stadshuset vill skapa ett gemensamt regelverk. Det är tänkt att skrivas under av alla som bidrar med elscootrar. Vad som kan komma med i regelverket är begränsningar för områden de får köras i, och kravet på särskilda parkeringsplatser.

”Plocka bort elscootrar”

En grupp som har synpunkter är Synskadades riksförbund Stockholms stad, skriver Stockholm Direkt. I ett uttalande vill man att staden är mer aktiva när det gäller att plocka bort elscootrar, eftersom de utgör hinder på gator, torg och trottoarer.

Synskadades riksförbund menar vidare att den nuvarande hanteringen strider mot stadens egna program för tillgänglighet – och delaktighet för personer med funktionsnedsättning.

Enligt riksförbundet har elscootrarna bidragit till en redan ”svårnavigerad och ibland rent livsfarlig miljö” för synskadade.

Många ska ha ramlat och skadat sig

Vidare skriver organisationen i ett uttalande:

”Synskadade måste redan tampas med reklamskyltar, gatupratare, felparkerade cyklar och nu alltså dessa sparkcyklar som ingen vill ta ansvar för. Hur tillgängligt är det?”.

Man påpekar också att de nåtts av många rapporter från sina medlemmar, som ramlat och skadat sig på skräpande fordon.

”Så här tanklöst kan man inte få hantera vår gemensamma miljö!”, konstaterar man även i uttalandet.