Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Svenska bolagen med snittlöner på 100 000

Google Sverige är ett av bolagen med högst löner.
Foto: PAUL SAKUMA / AP
Utvecklare av spel för mobilen är eftertraktade.
Foto: CRISTOBAL HERRERA-ULASHKEVICH / EPA / TT / EPA TT NYHETSBYRÅN
Techbolagen lockar med hög lön och fina kompensationspaket.
Foto: HENRIK ISAKSSON / IBL

Det är huggsexa om kompetenta medarbetare bland techbolagen.

Medellönen hos Google Sverige, Microsoft Sverige och spelföretaget King är över 100 000 kronor i månaden, enligt en kartläggning Breakit gjort.

– Det finns ett kompetensgap i branschen, säger Daniel Siberg, vice vd på Microsoft Sverige till sajten.

Är man en ung talang inom IT, programmering, digital grafisk design och så vidare är framtidsutsikterna minst sagt goda.

Techbolagen erbjuder inte bara höga löner för rätt kompetens, utan även förmånliga kompensationspaket. Det kan vara allt från gratis frukost och flipperspel på jobbet till möjlighet till volontärarbete några dagar per år med full betalning.

Techsajten Breakit har kartlagt månadslönerna på 70 bolag i det nya svenska näringslivet. I flera fall är ledningsgruppens löner inkluderade, vilket sannolikt driver upp snittet.

Tjänar 108 000 hos Google

I topp hamnar Yubico som jobbar med digitala id-lösningar i form av USB-nycklar. Där ligger medellönen på 142 000 kronor.

En stor del av de anställda finns dock i Silicon Valley i Kalifornien, där levnadskostnaderna är högre. Bland de anställda i Sverige är snittlönen 68 575 kronor, enligt bolagets HR-chef.

Men på flera av de stora teknikbolagens Sverigekontor hamnar medellönen över 100 000 kronor i månaden. Google Sveriges 335 anställda har en medellön på 108 491 kronor. Microsoft Sverige (542 anställda) ligger på 105 957 kronor, och anställda på King (som skapade världssuccén Candy crush) tjänar i snitt 102 396 kronor, enligt Breakits beräkningar.

Medarbetarna på Mojang, svensk spelföretag bakom Minecraft med 92 anställda, har i medellön 86 219 kronor. På Amazon Sweden är lönen för 58 medarbetare i snitt 83 931 kronor.

Så mycket betalar Löwengrip

Spotify, känt för att betala sina högsta chefer väldigt mycket pengar, har en medellön på 68 820 kronor bland de 1457 som arbetar där.

Betaltjänsten Klarna, med 2 248 anställda, har en medellön på 56 583 kronor och på Kivra är motsvarande lön 51 512 kronor.

De 16 anställda på Löwengrip Beauty har enligt Breakits sammanställning 34 203 kronor i medellön, och hos elsparkcykelbolaget Voi (409 anställda) tjänar man i snitt 30 458 kronor.Succésommar för Spotifys stenrika grundare.

Annons: