Stort test av alla aktörer på elscooter-marknaden

Svenska Voi.
Foto: JOHAN JEPPSSON / IBL
Tyska Tier.
Foto: Tier
Amerikanska Lime.
Foto: CSABA BENE PERLENBERG
Tyska Circ.
Foto: Circ.
Amerikanska Bird.
Foto: PABLO MARTINEZ MONSIVAIS / AP TT NYHETSBYRÅN

Konkurrensen om kunder till elsparkcyklarna bara ökar.

I Stockholmområdet finns nu nio olika aktörer på marknaden. Flera av dem är även verksamma i andra svenska städer.

Techsajten Breakit gav sig sig ut och testade samtliga aktörer. Här kan du se vilket märke som fick toppbetyg i jämförelsen.

Först kom Voi och Tier och sedan har det fyllts på med nya uthyrare som ser till att det sällan är längre än runt nästa gathörn innan man stöter på en elsparkcykel i svenska storstäder.

Men hur mycket skiljer de sig åt i prestanda, komfort och pris? Breakits elsparkcykelkolumnist Simon Strand testade samtliga aktörer i Stockholm: Voi, Lime, Bird, Circ, Tier, Aimo, Moow, Vosh och Ayo. 

I testet sammanvägdes olika faktorer som app/servicedesign, trygghet/säkerhet, snabbhet/smidighet, körkänsla, tillgänglighet och utseende.

Svenska Voi är bara näst bäst i test

Även pris spelar förstås in. De flesta aktörer tar 10 kronor för att låsa upp och sedan 1-3 kronor per minut i avgift.

Slutsatsen efter provkörningen blev att den amerikanska leverantören Bird är bäst på elsparkcyklar. Tvåhjulingarna är toppmoderna och går mjukt. Appen får också lovord av betygsättaren: ”Enkel,smidig och strular aldrig”. En femma blir betyget för Bird.

Svenska marknadsledaren Voi får nöja sig med en andraplats i testet. Det beror främst på att många av cyklarna i flottan är av sliten daterad modell. Om alla varit av den senaste modellen, som är lika bra som Birds enligt testet, hade betyget blivit högre än fyra.

Elsparkcyklarna från Circ bedöms som Stockholms kanske snabbaste och får en fyra i betyg.

”Boostad” effekt för tio kronor

I mittensegmentet med betyg tre ligger Lime, Vosh och Tier. Modellerna bedöms som lite slitna och daterade. Men Vosh är den enda uthyraren som erbjuder extra effekt mot betalning. För tio kronor extra kan man ”boosta” hastighet och acceleration med tio procent.

I botten av listan med betyg två ligger Moow, Aimo och Ayo som bland annat kritiseras för dålig tillgänglighet. ”En onödig spelare på marknaden”, skriver betygsättaren om Moow.