Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Stor risk för trafikkaos: ”Lämna bilen hemma”

Barack Obama väntas anlända tillsammans med sin hustru Michelle och döttrarna Malia och Sasha.Foto: CAROLYN KASTER / AP
Risk för trafikkaos i helgen.Foto: OLLE SPORRONG
Studentflak är en av alla saker som kan ställa till det i trafiken i veckan.Foto: TT NYHETSBYRÅN
Barack Obama besöker den femte versionen av tech- och musikkonferensen Brilliant Minds.Foto: CARLOS AVILA GONZALEZ / SAN FRANCISCO CHRONICLE / POLARI POLARIS IMAGES

Resten av veckan finns risk för trafikkaos i centrala Stockholm – bland annat kommer USA:s förre president Barack Obama på besök.

Polisen hanterar det hela som en så kallad ”särskild händelse”.

– Det kommer vara ganska rörigt, säger Anna Westerberg vid polisen.

Det kan bli knepigt att ta sig fram i centrala Stockholm från och med i dag, onsdag. Orsaken är att en rad evenemang och aktiviteter äger rum. Bland annat:

Flera lopp, som Blodomloppet onsdagen den 12 juni och milloppet Sthlm10 torsdagskvällen den 13.

Fler idrottsevenemang, som ryttartävlingen Global champions på Stadion den 13-16.

Flera konserter, bland annat spelar Led Zeppelins legendariske sångare Robert Plant på Gröna Lund på torsdagskvällen. Och på onsdagskvällen spelar världsartisten Phil Collins på Friends arena.

Statsbesök från Sydkoreas president Moon Jae-in den 14-15 juni.

Barack Obama på Grand Hôtel

Dessutom besöker flera världskändisar konferensen Brilliant Minds på Grand Hôtel den 13-15 juni – bland annat den före detta USA-presidenten Barack Obama.

Till det kommer ett antal studenter i centrala stan.

– Hela den här veckan är det väldigt mycket olika evenemang och händelser i Stockholm och Barack Obamas besök på konferensen är en av händelserna. Allt detta hanteras som en särskild händelse, säger Anna Westerberg, presstalesperson vid polisen i Stockholm.

En särskild händelse är en plötslig eller planerad händelse som den ordinarie polisverksamheten inte är anpassad för. Det är ett sätt för polisen att fördela sina resurser.

– Vi har en särskilt uttagen resurs som jobbar med allt hela veckan, säger Anna Westerberg.

Hela Obamas familj till Stockholm

Enligt uppgifter till Expressen förbereder sig Grand Hôtel för att hela Obamas familj följer med på resan. Han reser med ett stort Secret service-team, och när han var på officiellt besök i Sverige i september 2013 var säkerhetspådraget enormt.

Nu säger polisen att Obamas besök är ”en del” av den hektiska veckan.

Hanterar ni hans besök på något särskilt sätt?

– Det är inte enbart det, utan många olika saker som händer. Det är extra mycket just torsdag och fredag, men det beror främst på statsbesök från Sydkorea, säga Anna Westerberg.

Man kommer, med anledning av Sydkoreas besök, bland annat arrangera en hästkortege på fredagsmorgonen. Då är vägen mellan Hovstallet och Slottet avspärrad.

Polisen: Knöligt att ta sig fram

– Det är många olika saker som gör att det blir knöligt att ta sig fram och därför ska man gärna undvika att ta bilen i centrala Stockholm, använda kommunala färdmedel och vara ute i extra god tid, säger Anna Westerberg.

Hon fortsätter:

– Är man ändå inne i stan: håll koll på skyltning. Vi kan stänga av vissa områden under kortare tid i samband med eskorter. Det är svårt att säga exakta tider men det kommer vara ganska rörigt hela veckan.

Samtidigt kommer Fridhemsplans tunnelbanestation hålla stängt från och med den 13 juni. 

Annons: