Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Spotifys styrkebesked – gör en halv miljard i vinst

Di TV ger dig de bästa analyserna och hetaste aktietipsen
Spotify redovisar en vinst på 54 miljoner euro.Foto: JUSTIN LANE / EPA / TT / EPA TT NYHETSBYRÅN
Spotifys grundare Daniel Ek.Foto: PELLE T NILSSON / SPA

Spotify redovisar en vinst på 54 miljoner euro. 

Det är andra gången någonsin som Spotify visar ett positivt rörelseresultat under ett enskilt kvartal.

Företaget ökar samtidigt omsättningen med 28 procent.

– Tillväxten på gratissidan ser bra ut, men det ser svagare ut med betalande användare, säger Joakim Bornold, analytiker vid Söderberg & Partners.

Musikstreamingbolaget Spotify presenterade på måndagen sin delårsrapport. Den gäller tredje kvartalet 2019 och rapporten lades upp innan aktiehandeln på Wall Street inleddes. Aktien rusade också snabbt upp till + 16 procent.

Rörelseresultatet blev 54 miljoner euro, motsvarande 580 miljoner kronor. Det är sällsynt att hårt expanderande Spotify redovisar vinst, och resultatet är klart över vad analytikerna räknat med.

Ökar till 1,7 miljarder euro

Omsättningen uppges till 1,7 miljarder euro vilket är en ökning med 28 procent.

Enligt siffror som redovisas har Spotify nu 113 miljoner betalande premiumanvändare.

– Man har intäkter på 1,7 miljarder euro och gör en vinst på en halv miljard på ett kvartal. Ibland glömmer man att Spotity tjänar pengar, intäktsmässigt är man en jätte, kommenterar Joakim Bornold vid Söderberg & Partners.

Spotifys aktie rusade på New York–börsen och steg med 16 procent.Foto: PELLE T NILSSON / STELLA PICTURES

 Redan i förhandeln i New York ökade kursen på Spotifyaktien med ett par procent efter delårsrapporten.

Joakim Bornold ser dock ett par faktorer som kan få börsen att svalna.

– Dels är det att tillväxten av betalande premiumanvändare inte är större trots insatser med förlängt prova-på-erbjudande, satsning på studenter, familjer med mera, säger analytikern och fortsätter:

– Dessutom är det klart negativt att finanschefen Barry McCarthy lämnar Spotify. Han är okänd i Sverige men ett stort namn i USA efter sina år på Netflix.

Nära en kvarts miljard användare

Antalet aktiva användare av streamingtjänsten, inklusive gratislyssnare, är nu uppe i 248 miljoner.

Bolaget finns i dag i 79 länder och förfogar över mer än 50 miljoner låtar som användarna kan streama i sina hörlurar eller högtalare.

Trots att Spotify aldrig prioriterat vinst utan konsekvent satsat på att växa har investerarna villigt ställt upp med pengar.

Spotifys grundare fick nyligen Kungliga ingenjörsvetenskapsakademins guldmedalj, som delades ut av kungen. Martin Lorentzon var på plats för att ta emot medaljen ur kungens hand medan Daniel Ek valde att inte närvara.Foto: PELLE T NILSSON / SPA

Efter börsintroduktionen har grundarna Daniel Ek, 36, och Martin Lorentzon, 50, blivit två av Sveriges rikaste personer. Ek uppges vara god för nära 20 miljarder kronor, och kompanjonen Lorentzon förfogar över tillgångar på drygt 24 miljarder.

Vill riva anrika villan i Djursholm

Daniel Ek har bland annat investerat i en äldre fastighet i exklusiva Djursholm i Danderyd. Nu vill Spotifygrundaren riva huset och bygga nytt, vilket retat upp somliga lokalinvånare.

Ek har dock fått byggnadsnämndens lov att riva villan som har anor från 1890-talet. Huset som köptes för 65 miljoner kronor visade sig ha många dolda fel när det skulle renoveras, har Ek förklarat. Därför vill han riva och bygga nytt på platsen.

Enligt byggnadsnämndens beslut får det nya huset inte bli så högt som Ek önskar, utan begränsas till två våningar i stället för tre.

TV: Spotifygrundarens lyxiga boende i Djursholm

Annons: