Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Spotify-konkurrent utreds för fusk med lyssnardata

Beyoncé vid Tidal-event i oktober 2015. Foto: MEDIAPUNCH/REX SHUTTERSTOCK / MEDIAPUNCH/REX SHUTTERSTOCK REX FEATURES
Jay Z, här vid lanseringen av strömningstjänsten 2015, var en av artisterna bakom Tidal, som senare såldes till Norge. Foto: 247PAPS.TV / SPLASH NEWS / 247PAPS.TV / SPLASH NEWS SPLASH NEWS

Norska ekobrottsmyndigheten har inlett en undersökning av streamingtjänsten Tidal, efter anklagelser om att tjänsten ska ha manipulerat statistiken över spelade låtar.

Det rapporterar Dagens Næringsliv.

Undersökningen är enligt Økokrim fortfarande i ett tidigt skede, men flera före detta anställda vid Tidal ska redan ha förhörts.

Enligt Dagens Næringsliv ska 320 miljoner falska spelningar ha registrerats för artisterna Beyoncé och Kanye West, vilket inneburit att de och deras skivbolag fått för höga utbetalningar, på bekostnad av andra.

Tidal har sedan uppgifterna först publicerades i norska medier hyrt in ett externt cybersäkerhetsföretag för att undersöka eventuell manipulation, och vad Tidal beskriver som ett potentiellt dataintrång.

Tidal drivs av det norska företaget Aspiro, som 2015 köptes av den amerikanske rapparen Jay-Z. Jay-Z är gift med Beyoncé, en av de artister vars spelningsantal har ifrågasatts.

Om avslöjandet om 320 miljoner strömningar för mycket för äkta paret Jay-Z och Beyoncé innebär det att de två världsartitserna fått för mycket royalty på bekostnad av andra artister.

 

Annons:

Logga in för att följa

Det är gratis och går snabbt!