Foto: MICHAEL LOCCISANO
 Foto: MICHAEL LOCCISANO

Spotify-grundaren sålde aktier för 300 miljoner

Publicerad

Musiktjänsten Spotifys vd och grundare Daniel Ek har sålt aktier i sitt eget bolag för 300 miljoner kronor, skriver Di Digital.

Men svensken slipper betala skatt på vinsten när han säljer.

Trots att han bor i Stockholm äger han nämligen aktierna via Cypern.

Spotifys vd och grundare Daniel Ek sålde Spotify-aktier med en vinst på 296 miljoner kronor under 2013 och 2014, skriver Di Digital.

Men han slipper betala skatt på vinsten när han säljer. Spotify är registrerat i Luxemburg och Daniel Ek äger sina aktier via Cypern. På Cypern beskattas inte försäljning av aktier som ägs i bolag utanför landet.

Daniel Ek själv är skriven i Sverige. Han blir skatteskyldig i Sverige först när han plockar ut vinst från sitt Cypernbolag.

Under 2013 och 2014 delade hans bolag totalt ut en vinst på 87 miljoner kronor, skriver Di Digital. För det verkar han, åtminstone delvis, ha betalat skatt i Sverige. Hans totala inkomster i Sverige under 2013 och 2014 var 70 miljoner kronor och den summan har han alltså betalat skatt för.

Motarbetar regler om skatteflykt 

Spotify motarbetar på hög politisk nivå åtgärder som skulle minska skattesmitning och skatteplanering, har Di Digital berättat tidigare.

Bolaget tar strid mot länder som Indonesien, Malaysia och Australien som försöker få internationella bolag att betala skatt på sin verksamhet i landet.

Även bolagets andra grundare, Martin Lorentzon, förvaltar sina pengar via Cypern.

 

LÄS MER: Spotify bekräftar – är på väg mot börsen

Relaterade ämnen

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Annons:
Till Dina Pengars startsida

Mest läst i dag

Börsen i dag
Annons:
Annons:
Annons:
Räntekartan
Vinnare och förlorare
Valutakollen