Techentreprenörer fick sina bankkonton kapade

LIVE: Di TV – Sveriges ekonomi-tv-kanal
IT-entreprenören Martin Lorentzon, medgrundare av Tradedoubler och Spotify, fick sitt konto bankkapat.
Foto: MATTIAS AHLM / SVERIGES RADIO
En annan drabbad i härvan är Markus ”Notch” Persson, grundare av spelföretaget Mojang.
Foto: EMMA JOHANSSON / DN TT NYHETSBYRÅN
Foto: ADAM WRAFTER / BILDBYRÅN
Foto: HENDRIK OSULA / SHUTTERSTOCK EDITORIAL/SOPA IMAGES/IBL

Med ett avancerat upplägg slog bedragarna till mot företagare och techmiljardärer.

Två som har drabbats är Spotifygrundaren Martin Lorentzon och spelutvecklaren Markus ”Notch” Persson – som båda blivit av med miljontals kronor, skriver Dagens Nyheter.

Nu har sju personer åtalats i den stora bedrägerihärvan.

Med hjälp av säkerhetsluckor hos Skatteverket och SEB har tiotals miljoner kronor överförts från flera kända företagsledares privata bankkonton.

Bland offren finns kända tech-miljardärer, rapporterar Dagens Nyheter.

Martin Lorentzon och ”Notch” drabbade

En av de drabbade är IT-entreprenören Martin Lorentzon, medgrundare av Tradedoubler och Spotify. I mars 2021 genomfördes en överföring på 9,5 miljoner kronor till ett bulvanbolag.

Lorentzon upptäckte dock bedrägeriet – och banken kunde återföra pengarna, enligt DN.

– Jag är förvånad över hur enkelt det var att göra den här autogirokopplingen utan min vetskap. Jag fick inte ens något godkännande, säger han till tidningen.

Markus ”Notch” Persson, som bland annat skapat dataspelet Minecraft, blev av med totalt 14,3 miljoner kronor i sammanlagt sju överföringar i november i fjol. Ytterligare en drabbad är en svensk affärskvinna, som fått se 1,8 miljoner kronor försvinna enligt samma upplägg, skriver DN.

Använde säkerhetsluckor

De sju misstänkta bedragarna som har åtalats i härvan har, i korthet, först skickat en förfalskad ansökan till Skatteverket om att bli deklarationsombud, för att kunna logga in på personens sida på Skatteverket.se. För detta har en målvakt använts.

Bedragarna har då fått tillgång till det kontonummer som personen föranmält för återbetalning från Skatteverket, och sedan kunnat registrera medgivande om autogiro mellan offrets konto och ett bulvanföretag. Pengar har därefter utbetalats till andra konton i Sverige och utomlands, och använts till att köpa guld, skriver DN.

”Konstigt att de inte täpper till”

Martin Lorentzon är kritisk till att upplägget ens har varit möjligt.

– Det är konstigt att bankerna inte täpper till ett sådant hål direkt. De har ju vetat om det ett tag, ändå har inget gjorts. Jag får känslan av en kalkylerad risk, att det är så mycket pengar som står på spel. Att det skulle bli för bökigt för användarna om man lade till ett steg till, exempelvis ett krav på bankid-godkännande, säger han till DN.

Åtalet är ett exempel på en typ av fall som blivit allt vanligare, enligt Jan Olsson vid polisens nationella IT-brottscentrum.

SEB skriver till DN att banken inte vill kommentera ett enskilt fall.

Skatteverket har infört en spärr som gör att det behövs e-legitimation för att ansöka om deklarationsombud. Den måste dock aktiveras av kunden själv, skriver DN.

Huvudmannen i härvan, en person i 40-årsåldern som sitter häktad, förnekar brott.

Verklighetens ”Wolf of Wall street” – så ser hans liv ut nu

Han kom att dömas för bedrägeri och pengatvätt och hamnade i fängelse 2003.