Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Spotify får pris av kungen – Daniel EK nobbar ceremonin

Kung Carl Gustaf Foto: KARIN WESSLéN / TT / TT NYHETSBYRÅN
Daniel EkFoto: JANNE ÅKESSON/SWEPIX

Spotifys grundare får pris av kungen vid en högtidlig ceremoni.

Men frontfiguren Daniel Ek dyker inte upp för att hämta guldmedaljen.

– Jag tror inte att det är av någon speciell anledning, säger Camilla Koebe, kommunikationschef på IVA, som står bakom priset.

På fredag är det dags för IVA, Kungliga Ingenjörsvetenskapsakademin, att dela ut sina fem guldmedaljer som det gör varje år till personer som gjort framstående insatser inom teknik, näringsliv, ekonomi och samhälle.

I år belönas Daniel Ek och Martin Lorentzon, Spotify-grundarna, för att de förändrat musikindustrin och stoppat piratkopiering. Enligt akademin har de byggt upp ett europeisk techbolag som är ett av få eller möjligen det enda som kan mäta sig med amerikanska och kinesiska giganter.  

Kungen, drottning och prins Daniel

På sammankomsten på fredag kommer bland annat kungen, drottningen och prins Daniel vara på plats, medan Daniel EK – grundare och förgrundsfigur – inte kommer att närvara.

– Jag tror inte att det är av någon speciell anledning, han har nog inte möjlighet bara. Vi meddelades av Spotify att han inte skulle komma. Men Martin Lorentzon kommer att vara där och ta emot priset, säger Camilla Koebe, kommunikationschef på IVA. 

Medaljerna delas ut av kungen, men enligt Margareta Thorgren, informationschef Hovet, har kungahuset ingenting att göra med vilka som belönas med IVA:s guldmedaljer. Hovet har därför ingen vidare information om varför Daniel Ek inte kan vara på plats. 

Grundades för 100 år sedan

Kungl. Ingenjörsvetenskapsakademien (IVA) grundades 24 oktober 1919 och är världens äldsta ingenjörsvetenskapsakademi. Dess syfte är ”att till nytta för samhället främja tekniska och ekonomiska vetenskaper och näringslivets utveckling.”

Förutom Spotify-grundarna belönas Mycronics vd Lena Olving och fysikprofessorn Max Tegmark, medan doktor Hans Dalborg får akademins stora guldmedalj.

Spotify 10 år – här är milstolparna i bolagets historia:

Annons: