Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Spotify anmäler Apple – efter flera år av missnöje

Foto: PATRICK SEMANSKY / AP TT NYHETSBYRÅN
Foto: DON EMMERT / AFP

Spotify anmäler Apple till EU-kommissionen.

De skriver Dagens industri som hänvisar till ett blogginlägg från Daniel Ek. 

Anmälan görs efter en längre tids missnöje med hur man behandlats i App Store.

Spotify stämmer för att man anser Apple utnyttjar sin dominerande marknadsställning.

Av anmälan till EU:s konkurrensmyndighet framgår att Spotify anser att Apple genom sin egen app-tjänst berövar användarna valmöjligheter till fördel för sin egen strömningstjänst Apple Music.

Vd:n Daniel Ek tar bland annat upp Apple Store som ett exempel och pekar på att bolaget kräver 30 procent av intäkterna vid alla köp eller tjänsteuppgraderingar genom systemet.

I ett blogginlägg på hemsidan skriver Spotifys grundare Daniel Ek att Apple använder sin tjänst Itunes Store för att på ett otillbörligt sätt ge den egna musiktjänsten Apple Music fördelar framför Spotify och andra konkurrenter.

 

”Kräver inte specialbehandling”

Bland annat hävdar Spotify att företaget tvingas betala en ”skatt” till Apple när kunderna köper premiumabonnemang via Itunes Store.

– Vi kräver inte att specialbehandlas, utan vi kräver helt enkelt samma behandling som ett stort antal andra appar i App Store, såsom Uber, skriver Daniel Ek.

Daniel Ek anser att Apple agerat ”både spelare och domare” när man ”avsiktligt har förfördelat andra apptillverkare”.

– De senaste åren har Apple inför regler kring App Store som med flit begränsar valfriheten och hämmar innovation på bekostnad av användarupplevelsen, skriver Daniel Ek.

Som exempel på att Apple använder orättvis prissättning nämner Daniel Ek de 30 procent i skatt som Spotify och andra måste betala när appar laddas hem från Apples betalsystem.

I Spotifys fall slår det dubbelt, menar Ek, eftersom användare som uppgraderar från Spotifys gratis-app till prenumeration avgiftsbeläggs en andra gång vilket leder till att Spotify tvingas höja priserna – vilket man hittills vägrat.

Han menar också att Apple rutinmässigt blockerar Spotify från att uppgraderingar samt att Apple stänger Spotify ute från tjänster som Siri.

Apple och Spotify är konkurrenter, främst på den amerikanska marknaden av strömmad musik där Apple tagit stora kliv senaste åren.

 

Spotify visade historisk vinst

Vid senaste kvartalsrapporten, i februari, visade Spotify upp en historisk vinst med ett rörelseresultat för det fjärde kvartalet 2018 på 94 miljoner euro, samtidigt som man närmade sig 100 miljoner betalande användare.

I samma veva förvärvade Spotify de amerikanska podcastbolagen Gimlet och Anchor för miljardbelopp, en affär som stakar ut vägen för en bredare, innehållsstarkare och egenägd verksamhet.

Hittills i år har aktien stigit med 28 procent, vilket innebär ett marknadsvärde på 246 miljarder kronor, skriver Dagens industri.

Annons: