Med en smartklocka med GPS-tracker kan du hålla koll på var ditt barn befinner sig. Foto: SHUTTERSTOCKMed en smartklocka med GPS-tracker kan du hålla koll på var ditt barn befinner sig. Foto: SHUTTERSTOCK
Med en smartklocka med GPS-tracker kan du hålla koll på var ditt barn befinner sig. Foto: SHUTTERSTOCK
En smartklocka riskerar inte att slarvas bort under vilda lekar på samma sätt som en mobiltelefon eftersom den sitter fast på armen. Foto: SHUTTERSTOCKEn smartklocka riskerar inte att slarvas bort under vilda lekar på samma sätt som en mobiltelefon eftersom den sitter fast på armen. Foto: SHUTTERSTOCK
En smartklocka riskerar inte att slarvas bort under vilda lekar på samma sätt som en mobiltelefon eftersom den sitter fast på armen. Foto: SHUTTERSTOCK

Smartklockor för barn – fördelar och nackdelar

Publicerad
Uppdaterad

Håll koll på exakt var ditt barn befinner sig, larmas om barnet försvinner för långt bort och ring snabbt upp om du har något viktigt att säga.

Det finns flera fördelar med en smartwatch för barn – men också nackdelar.

Här kan du läsa mer om smartklockornas funktioner och brister.

Som förälder vill du ha koll på vad dina barn gör, var de befinner sig och kunna kontakta dem. Att de är säkra är A och O men du vill också att de ska få ha sin frihet.

Att köpa smartklockor, en smartwatch, till sina barn blir därför allt vanligare. Till skillnad mot mobiltelefoner är det inte lika lätt att slarva bort under barnens vilda lekar eftersom en klocka sitter fast runt handleden. Smartklockor är dessutom mer tåliga och vattentäta – och billigare än dagens smartphones. De kostar allt från ett par hundralappar upp till runt 1 500 kronor beroende på märke och vilka funktioner de har.

Med smartphones blir det också lätt mycket spelande, surfande och sociala medier – något du kan sätta stopp för med en smartklocka.

 

Många föräldrar ser en smartklocka som ett alternativ till en smartphone eftersom de inte är lika lätta att slarva bort, mer tåliga och billigare.Foto: SHUTTERSTOCK

 

LÄS MER: Surfa säkert: Så skyddar du dig mot virus i datorn  

 

Vilka funktioner kan du få i en smartwatch för barn?

Beroende på vilken smartwatch för barn du väljer så kommer den med flera olika funktioner. 

Här kan du läsa mer om de vanligaste:

GPS-tracker: Med en inbyggs GPS kan du hålla kolla på var ditt barn befinner sig när du inte är i närheten. 

Stör ej-funktion: Klockan kan ställas så att den inte stör i klassrummet under skoltid.

Säkerhetszon: Det är även möjligt att som förälder upprätta en säkerhetszon – det vill säga definiera ett område som det är tillåtet för barnet att vistas i. Avviker barnet från det område larmas du som förälder.

Inkommande och utgående samtal: Precis som med en vanlig telefon kan du ringa och ta emot samtal. Det går dock bara att ringa de telefonnummer som du som förälder förprogrammerat in, detta för att inga obehöriga ska kunna ringa ditt barn.

SOS-nummer: Skulle en akut situation uppstå så kan man registrera ett begränsat antal telefonnummer som SOS-kontakter. Numren rings upp i den ordning de är inlagda genom att barnet trycker på en SOS-knapp.

Text- och röstmeddelanden: Föräldern kan skicka röst- samt textmeddelanden till barnet och barnet kan skicka röstmeddelanden tillbaka.

Fjärravstängning: För att ditt barn eller någon annan obehörig inte ska kunna stänga av smartklockan, antingen av misstag eller med flit, så finns funktionen fjärrstyrning. Det innebär att man bara kan stänga av den via en app.

Avtagningssensor: Skulle barnet ta av sig smartklockan eller tappa den så underrättas du som förälder – antingen via sms eller via en app-notis.

 

Många smartklockor har en avtagningssensor så skulle ditt barn ta av sig klockan så larmas du via sms eller en app-notis.Foto: SHUTTERSTOCK

 

LÄS MER: Läsplatta eller surfplatta – vilken ska jag välja? 

 

GPS-klockor för barn:

En GPS-klocka eller smartklocka, för barn fungerar som en smartphone som kommunicerar med föräldrarna via en app  

Föräldrar kan kommunicera med sina barn genom sin mobiltelefon och se var barnet befinner sig.

 

LÄS MER: Det här är nya dataskyddslagen GDPR 

 

Allvarliga säkerhetsbrister i Xplora, Gator2 och Viksfjord 

Den norska motsvarigheten till Sveriges konsumenter Forbrukerrådet släppte nyligen en mycket kritisk rapport som visade på allvarliga brister i säkerhet och integritetsskydd i smartklockor för barn. 

Klockorna som testades var Gator, Tinitell, Viksfjord och Xplora men Forbrukerrådet framhåller att det finns många likadana klockor som säljs men under andra namn.

Syftet med smartklockorna är att barnen ska vara säkrare, eftersom de ger föräldrarna mer kontroll, men enligt Förbrukarrådets test gör de snarare barnen mer utsatta. 

De tre allvarliga bristerna som testet avslöjade är:

Säkerhetsbrister: Två av de testade smartklockorna var så pass lätta för utomstående att hacka att användaren inte ens märker det. När personen tagit kontroll över klockan kan han/hon kontakta barnet, se var det befinner sig och avlyssna barnet. Vissa klockor går även att manipuleras så att de visar att barnet befinner sig på en plats som inte stämmer. Privat information om barnet skickas dessutom okrypterat på nätet.

Opålitliga funktioner ger falsk trygghet: SOS-funktionen i två av klockorna var påfallande dålig. Det larm som ska utlösas när barnet avviker från ett specifikt område gick inte heller att lita på.

Olagliga avtalsvillkor: Flera av apparna till klockorna saknar användarvillkor. Det är inte heller möjligt för användaren att välja att radera sin data eller användarkonto, något som bryter mot personuppgiftslagen och dataskyddsförordningen.

Av de fyra testade klockorna varnar Sveriges Konsumenter och norska Forbrugerrådet för tre av dem. Gator2, Viksfjord och Xplora. Tinitells testresultat var bättre tack vare att den saknar de funktioner som hade allvarligast brister.

Här kan du läsa Forbrugerrådets rapport #WatchOut i sin helhet.

En norsk undersökning har att vissa smartklockor är så pass lätta för utomstående att hacka att användaren inte ens märker det.Foto: SHUTTERSTOCK

 

LÄS MER: Så skyddar du dig digitalt – 6 knep för att minska riskerna på nätet 

 

Sveriges Konsumenter råd:

Köp inte GPS-klockor för barn förrän produkterna blivit säkrare och företagen respekterar konsumenternas rättigheter.

Om du redan köpt en Gator2, Viksfjord eller Xplora – sluta använda den och radera appen. 

Reklamera klockan och hänvisa till säkerhetsbristerna, de icke fungerande funktionerna samt personuppgiftslagen.

 

Källa: Sveriges Konsumenter

 

LÄS MER: Id-kapning – så gör tjuvarna för att kapa din identitet

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


NYTT NYHETSBREV: Dina Pengars krönikör Frida Bratt guidar dig genom veckans viktigaste nyheter om privatekonomi. Få ett nyhetsbrev direkt till din mejl - varje vecka. Anmäl dig här!

Annons:
Till Dina Pengars startsida

Mest läst i dag

Börsen i dag
Annons:
Annons:
Annons:
Räntekartan
Vinnare och förlorare
Valutakollen