Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Skypegrundarens bolag satsar miljarder i Europa

Niklas Zennström var med och grundade riskkapitalbolaget Atomico och är nu företagets vd.Foto: ANETTE NANTELL / DN
Niklas Zennström grundade också Skype.Foto: NTB scanpix
Atomico investerar miljarder i europeiska techbolag.Foto: Pongphan Ruengchai / Pongphan Ruengchai

Riskkapitalbolaget Atomico satsar drygt åtta miljarder kronor på europeiska techbolag, skriver CNBC.

Företaget, som grundats av svensken Niklas Zennström, hoppas kunna ta del av vinsterna från det växande antalet startups i Europa.

– Alla huvudingredienser för att skapa europeiska framgångshistorier finns, säger Siraj Khaliq, vid Atomico, till CNBC.

Det brittiska bolaget har samlat in drygt åtta miljarder kronor från investerare, för att få en bit av kakan som är den växande europeiska teknikbranschen. Atomico lyckades dra in en summa betydligt större än målet på drygt 7,3 miljarder kronor.

Siraj Khaliq, partner på Atomico, säger att bolaget ser en ”renässans” på den europeiska marknaden och att antalet så kallade ”enhörningar” (techbolag värderade till motsvarande 10 miljarder kronor eller mer) har skjutit i höjden de senaste åren.

Skypegrundarens bolag satsar i Europa

– Talangen finns här, mentorskapet finns här. Alla huvudingredienser för att skapa europeiska framgångshistorier finns, säger Siraj Khaliq, till CNBC.

Bolaget avslöjar inte vilka som ligger bakom investeringarna, men säger att det bland dem finns bland annat pensionsfonder och flera grundare av framgångsrika startups, däribland svenska Klarna.

Antalet riskkapitalbolag som investerar i teknikföretag utanför Silicon Valley i USA har ökat stort de senaste månaderna och enbart förra året drog europeiska företag in över 300 miljarder kronor från investerare, enligt CNBC.

Niklas Zennström grundare och vd för Atomico

Siraj Khaliq säger till tv-kanalen att Atomicos huvudfokus generellt ligger i Europa och att den nya fonden redan börjat investera i företag.

Svensken Niklas Zennström är en av grundarna av Atomico och bolagets vd.

Annons: