Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Skattemällen halveras för Spotifymiljardären

LIVE: Di TV – Sveriges ekonomi-tv-kanal
Spotifymiljardären Felix Hagnö. Här med exhustrun Sara Hagnö.Foto: CHRISTIAN ÖRNBERG
Felix Hagnö tjänade stora pengar när Spotify börsintroducerades.Foto: JEFF BLACKLER / SHUTTERSTOCK EDITORIAL REX/IBL
Spotifymiljardären Felix Hagnös Djursholmsvilla, värderad till drygt 60 miljoner kronor när Expressen skrev om den förra sommaren.Foto: JANNE ÅKESSON / SWEPIX

Spotifymiljardären Felix Hagnö åkte på en skattesmäll – på 40 miljoner kronor.

Nu halveras den efter en tvist i domstol.

Detta efter att techinvesteraren pekat på ett ”datorfel”.

Det var sommaren 2019 som Skatteverket krävde Spotifyägaren Felix Hagnö på drygt 29 miljoner kronor. Myndigheten hävdade att han under 2015 och 2017 hade gjort två oredovisade utdelningar från ett bolag på Cypern på närmare 50 miljoner kronor vardera.

Ett halvår senare kom nästa smäll: Skatteverket ville ha ytterligare 11 miljoner kronor i skattetillägg, på grund av att Hagnö lämnat oriktiga uppgifter.

Spotifymiljardären överklagade och nu har tvisten avgjorts i förvaltningsrätten, skriver nyhetsbyrån Siren.

Minskad skattesmäll för Hagnö

Rätten går delvis på Hagnös linje, delvis på Skatteverkets linje, och halverar skatteskulden – från 40 till 19 miljoner kronor.

Vad gäller utdelningen år 2015 påstod Felix Hagnö att den aldrig skedde, utan att det var en felskrivning. I ett utlåtande från revisorerna framgick det att felet uppstod på grund av en ”computer glitch”, ett datorfel.

Förvaltningsrätten lägger ett ”högt bevisvärde” vid revisorernas intyg, och skriver att det inte är ”osannolikt” med en felskrivning:

”Mot denna bakgrund anser förvaltningsrätten att Skatteverket inte med tillräcklig styrka visat att Felix Hagnö mottagit den aktuella utdelningen. Felix Hagnö har därmed inte heller lämnat en oriktig uppgift avseende beskattningsår 2015.”

Grundade bolag med Lorentzon

Vad gäller det andra året går rätten dock på Skatteverkets linje. Den rör en utdelning från 2012, som blev disponibel först 2017.

Felix Hagnö grundade 1999 annonsföretaget Tradedoubler tillsammans med Martin Lorentzon – som senare var med och grundade Spotify. Hagnö fick chansen att investera, och hade vid börsnoteringen 2018 2,5 procent av bolagets aktier – vilket då gav 5,6 miljarder kronor, enligt Di Digital. 

Så lever de rikaste i Djursholm - lyxvillorna, bilarna och champagnen
Annons: