Sats på ett par in ear-hörlurar som är vattentäta, och därmed svettåliga, om du ska ha dem när du tränar. Foto: SHUTTERSTOCKSats på ett par in ear-hörlurar som är vattentäta, och därmed svettåliga, om du ska ha dem när du tränar. Foto: SHUTTERSTOCK
Sats på ett par in ear-hörlurar som är vattentäta, och därmed svettåliga, om du ska ha dem när du tränar. Foto: SHUTTERSTOCK
Se till att rulla ihop sladden till dina in ear-hörlutar på ett bra sätt för att undvika sladdtrassel. Foto: CORNELIA NORDSTRÖMSe till att rulla ihop sladden till dina in ear-hörlutar på ett bra sätt för att undvika sladdtrassel. Foto: CORNELIA NORDSTRÖM
Se till att rulla ihop sladden till dina in ear-hörlutar på ett bra sätt för att undvika sladdtrassel. Foto: CORNELIA NORDSTRÖM

Ska du köpa in ear-hörlurar? Tänk på det här

Publicerad

Det är inte lätt att välja rätt i den djungel av hörlurar som finns där ute.

Har du ändå bestämt dig för att köpa ett par hörlurar som sitter i örat, in ear-lurar, så har du ändå begränsat urvalet.

Här en några tips på vad du bör tänka på innan du slår till.

Det här är in ear-hörlurar

Precis som namnet antyder så är in ear-hörlurar hörlurar som sitter inne i örat till skillnad från de som sitter på örat eller över örat, on ear- eller over ear-hörlurar. En del av dem ligger bara i örat medan andra kläms fast lite mer. Många kallar prylen kort och gott för öronsnäcka. 

Varför ska jag välja in ear-hörlurar?

Vilken typ av hörlurar du bör köpa beror så klart på vad du i första hand ska använda dem till. In ear-hörlurar har dock flera fördelar. För det första så tar de ytterst lite plats och är inte i vägen på samma sätt som ett par over ear-hörlurar. Är de inte trådlösa så består de dock till stor del av sladd så se till att rulla ihop sladden på ett bra sätt för att undvika ett enda stort sladdtrassel när du ska använda dem.

Med ett par trådlösa in ear-lurar som fungerar med bluetooth får du ännu större frihet – men då får du också betala lite mer. Här kan du se vad Testfakta kom fram till när de testade åtta in ear-hörlurar i olika prisklasser och kom fram till bäst i test – från billigare 250 kronor upp till dyrare 1 800 kronor. Bland annat testade man Apple Airpods, Happy plugs, Urbanista och Jaybird X3. 

 

LÄS MER: Här är årets vassaste tv-apparater 

 

Med ett par trådlösa in ear-lurar får du större frihet.Foto: SHUTTERSTOCK

 

Låt in ear-hörlurarna följa med på träningen

In ear-lurar kan också vara att föredra om du ska ha dem vid träning och sport eftersom de sitter på plats bättre och inte riskerar att glida ner när du rör på dig mycket.

De är inte heller varma att ha på sig vilket ett par over ear-hörlurar lätt kan vara. Se dock då till att du köper ett par som är någorlunda vattentåliga så att du slipper oroa dig över att svettas för mycket och inte våga träna utomhus med dem när det regnar. Är de vattentåliga kan du lätt skölja av dem efter träningspasset också.

 

LÄS MER: Trådlösa högtalare: Det här ska du tänka på före köp

 

Dåligt ljud med in ear-hörlurar – nej då

Att man får kompromissa mycket i ljudkvalité med in ear-lurar är ett påstående som inte riktigt stämmer. Du kan få alldeles utmärkt ljud i ett par små hörlurar och utveckling går hela tiden framåt på den fronten. Brusreduceringen är en av många funktioner som du numera även kan få i in ear-hörlurar. Det innebär att störande ljud utifrån stängs ute. Du får ett renare ljud i hörlurarna och du kan lyssna på din favoritmusik eller titta på din favoritserie utan att störas av ljud runtomkring.

Det finns flera olika typer av in ear-hörlurar så det kan vara svårt att välja.

In ear-hörlurar med mikrofon

Vill du använda dina in ear-hörlurar tillsammans med din mobiltelefon så se till att lurarna är utrustade med en mikrofon samt knappar för att höja och sänka volymen, pausa musiken och byta låt. De flesta in ear-lurar har dessa funktioner men det kan alltid vara bra att dubbelkolla.

Hörlurarnas passform är A och O

Eftersom in ear-hörlurar sitter just inne i örat så är det viktigt att de sitter bekvämt och att de håller sig på plats. Det är också viktigt för ljudkvalitén att lurarna sitter som de ska.

Inget öra är dock det andra likt och just därför kan det vara bra att köpa ett par in ear-hörlurar där du får med gummiproppar i flera olika storlekar så att du kan välja ut den som passar just dig bäst.

 

LÄS MER: Testvinnare – här är årets bästa hörlurar 

Relaterade ämnen

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Annons:
Till Dina Pengars startsida

Mest läst i dag

Börsen i dag
Annons:
Annons:
Annons:
Räntekartan
Vinnare och förlorare
Valutakollen