Foto: LovenseFoto: Lovense
 Foto: Lovense

Sexföretag erkänner – spelade in intima stunder

Publicerad

Sexföretaget Lovense har erkänt att deras vibrator hemligen har spelat in användares intima stunder med leksaken, rapporterar the Independent. 

Skyller på en "mindre bugg i mjukvaran."

Användare upptäckte inspelningarna då de sparats på deras telefoner. 

Felet uppmärksammades först på sajten Reddit där en användare av vibratorn skrev: 

"Lovense fjärrstyrda vibrator-app (som används för att fjärrstyra sexleksaker gjorda av Lovense) verkar spela in ljud när vibratorn är igångsatt. Jag gick igenom min telefon och hittade en .3gp fil med namnet "tempSoundPlay.3gp" i foldern för appen.
Filen var en hela sex minuter lång inspelning av senaste gången jag använde appen för att kontrollera min vibrator. Appen tillåter för mikrofon- och kameraanvändning men det är en funktion i appen som tillåter användaren att skicka ljudklipp.
Vid absolut inget tillfälle har jag velat att appen spelar in hela stunder när vibratorn används. Jag är inte tillräckligt kunnig inom tech för att veta om filen har skickats till företaget men jag antar nästan det med tanke på deras tidigare historia.
Jag kommer inte längre att använda appens bluetooth-funktion. Vilket är synd för det är bara så man kan fjärrstyra vibratorn." 

Fler har drabbats

Andra Lovense kunder hittade liknande ljudfiler i deras appar. 

Företaget ursäktar felet och skriver via sin Reddit-sida att de förstår kundernas oro. De försäkrade oroliga användare att ingen information eller data har skickats från användarnas telefoner till deras servrar och att ljudfilen bara finns i personernas telefoner. 

Företaget skriver att felet bara drabbar de med iOS telefoner och inte Android. 

Felet ska nu vara åtgärdat.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Annons:
Till Dina Pengars startsida

Mest läst i dag

Börsen i dag
Annons:
Annons:
Annons:
Räntekartan
Vinnare och förlorare
Valutakollen