Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

SAS ber 5 miljoner kunder om ursäkt

SAS-chefen Rickard Gustafson har nu själv tagit kommandot och hålls löpande underrättad om arbetet med att få ordning på bolagets livsviktiga hemsida.Foto: BERTIL ENEVÅG ERICSON / TT / TT NYHETSBYRÅN

SAS ber nu kunderna om ursäkt.

I ett brev till sina fem miljoner Eurobonuskunder beklagar flygbolaget det kaos som uppstått med den nya hemsidan för bokningar.

Rasande kunder har mötts av timslånga väntetider när de i stället försökt ringa SAS kundtjänst.

– Hemsidan fungerar för det mesta. Men det har varit en del buggar i systemet, medger presschefen Fredrik Henriksson.

Nu ska hemsidan i all hast göras om.

SAS nya hemsida för bokningar skulle bli en nystart efter all kritik mot den gamla.

Satsningen har dock blivit rena mardrömmen för vd Rickard Gustafson och hans stab i SAS-ledningen.  Så sent som på bolagsstämman i våras berättade Gustafson för aktieägarna om det positiva med den nya sajten för bokningar, trots att det redan då hade kommit klagomål till bolagets kunder.

Den nya sajten för bokningar har visat sig innehålla en rad dolda buggar som försvårar möjligheten att överhuvud taget boka en resa på sajten.

På SAS egen Facebooksida har temperaturer stigit där arga och frustrerade kunder avreagerat sig. Vissa har försökt under flera dagar att komma fram till kundtjänst.

– Jag stod sex timmar i kö i går. Jag hade inget val utan var kvar i telefonen, jag vet inte vad de håller på med, sa Iman Kurdali till GP för några veckor sedan.

 

LÄS OCKSÅ. Tvingades vänta i timmar i kö 

 

SAS ber kunderna om ursäkt

För att blidka alla drabbade kunder och be om ursäkt har SAS nu distribuerat ett brev via mejl till sina fem miljoner Eurobonuskunder.

Från brevet:

”Hemsidan är den viktigaste kanalen för dig som reser, och den måste vara snabb och enkel att använda. Men enligt den återkoppling vi har fått, så har många haft problem med att navigera runt och att genomföra bokningar på den nya sidan. Vi beklagar verkligen om så har varit fallet för dig!”.

SAS avslöjar i brevet till sina kunder att hemsidan delvis ska göras om efter all kritik:

”Vi tar naturligtvis till oss av våra resenärers synpunkter och har beslutat att designa om delar av den nya hemsidan. Målet är att göra det lika lätt att boka resor, som du förväntar sig”.

 

ÄR DU DRABBAD ELLER VET MER? 

Kontakta Dina Pengar på dinapengar.se

 

Företaget skriver nu också vilka konkreta åtgärder som man akut vidtar:

Förbättrad information på startsidan. Kommer inom kort.

Ökad hastighet, så att sidorna laddas snabbare.

Förbättringar i bokningsflödet. Färdigt i slutet av sommaren/tidig höst.

Nya funktioner för en bättre användarupplevelse lanseras kontinuerligt.

Bokningssajten är av lätt insedda skäl livsviktig för bolaget. Och när irriterade kunder inte lyckades boka, eller att den sajten är alltför krånglig, har de kastat sig på telefonen för att klaga eller försöka boka manuellt hos SAS kundtjänst. De har mötts av timslånga telefonköer. En del resenärer har gett upp och bokat med konkurrerande bolag.

Tvingas kalla in extra folk

SAS har på grund av kaoset i all hast tvingats kalla in extra folk till kundtjänst, vissa har avbrutit sina semestrar, återvänt till jobbet för att sätta sig ner svara på samtal från irriterade resenärer. Och företaget har snabbutbildat 15 nya personer för att hantera kundtjänstsamtal.

– Det har varit en del problem med sidan sedan starten som löpande åtgärdats. Men jag tror att de flesta buggar är borta nu, säger SAS presschef Fredrik Henriksson.

 

LÄS OCKSÅ: SAS-chefens nya super-lön 

 

Telefonköerna har växt ju längre tiden gått utan en helt fungerande bokningssajt. Vissa kunder har vittnat om att de suttit i timmar innan de kommit fram på telefon, en del har inte fått någon kontakt alls med SAS bokning.

– Kötiderna har blivit orimligt långa. Normalt sett svarar vi på 80 procent av samtalen inom 40 sekunder, säger Fredrik Henriksson. 

SAS-chefen Rickard Gustafson har tagit kommandot

När Expressen kring lunchtid på måndagen ringde SAS bokning uppgavs väntetiden till 79 minuter.

Vd Rickard Gustafson har tagit kommandot och hålls löpande underrättad om utvecklingen och arbetet med att få ordning på bokningssajten.

– Det kan fortfarande finnas saker på hemsidan som måste åtgärdas. Vi får löpande indikationer på att något måste åtgärdas. Hemsidan är ännu inte 100 procent fungerande, säger Fredrik Henriksson.

SAS hänvisar i ställt till sin app som fungerar och till bolagets gamla hemsida som egentligen skulle ha skrotats men är i gång.