Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Samsungbossen inför rätta i Seoul

Misstänkte Samsung-ledaren Lee Jae-yong fördes under onsdagen in i rättsalen, i distriktsdomstolen i huvudstaden Seoul, för att vittna i den gigantiska muthärvan.
Foto: YONHAP / EPA / TT / EPA TT NYHETSBYRÅN
Den avsatta och brottsmisstänkta presidenten, Park Geun-hye, iförd handbojor, förs in i rättssalen. Hon är åtalad på 18 punkter och anklagas för att ha tagit emot motsvarande 422 miljoner kronor i mutor från storföretag.
Foto: YONHAP / EPA / TT / EPA TT NYHETSBYRÅN

Samtidigt som elektronikjätten Samsungs nya flaggskepp, mobiltelefonen Galaxy S8, gör succé befinner sig företagets högsta ledare, Lee Jae-yong, 49, i arresten som misstänkt i en gigantisk muthärva med Sydkoreas avsatta president Park Geun-hye. 

Bland annat presidenten har fått en häst för motsvarande 6,5 miljoner kronor. 

I vad som beskrivs som den största rättegången i Sydkorea sedan 1996, då militärdiktatorn Chun Doo-hwan dömdes till döden för att bli benådad året därpå, står nu landets tidigare president Park Geun-hye, 65, inför rätta åtalad på 18 punkter. 

Om hon skulle fällas så riskerar hon mellan tio års fängelse och livstid. 

I mars avsattes hon efter domstolsbeslut och presidenttiteln är bytt mot ett fångnummer. Park Geun-hye nekar till brott. 

Misstänkta mutor: häst och ridlektioner

Bland annat ska presidenten ha tagit emot 52 miljoner dollar, motsvarande knappt 422 miljoner svenska kronor, i mutor från storföretag, enligt New York Times

Teknikjätten Samsung ska ha stått för merparten, motsvarande cirka 308 miljoner kronor. I februari åtalades företagsledaren Lee Jae-yong för mutorna som bland annat inbegriper en häst för motsvarande 6,5 miljoner kronor till presidenten, och ridlektioner till hennes dotter. 

Motivet till mutan ska ha varit att få presidentens stöd för en företagsfusion mellan två dotterbolag till Samsung. Fusionen gjorde att Lee Jae-yong, som tillhör den tredje generationen i ägarfamiljen, fick det största aktieinnehavet och stärkte sitt grepp om Samsung Electronics, där han är vice styrelseordförande.  

Företagsledaren: Jag har ingen kännedom"

Samtidigt som företagets nya flaggskepp, mobiltelefonen Galaxy S8, gör succé och företaget redovisar ett rekordresultat på 9,9 miljarder dollar, enligt Wall Street Journal, för senaste kvartalet, så satte sig Lee Jae-yong för första gången under rättegången i vittnesbåset under onsdagen. 

Han förnekar anklagelserna och säger sig inte ha varit inblandad i företagsfusionen.

– Jag har ingen kännedom om affärerna som Samsung C&T och Cheil Industries var involverade i. Fusionen utfördes av chefer på Framtids Strategi-kontoret, sa företagsledaren enligt sydkoreanska nyhetsbyrån Yonhap.