Samsung stoppar försäljning av telefon

En av Samsungs Galaxy-telefoner som börjat brinna.
Foto: Andrew Zuis / AP TT NYHETSBYRÅN
Nu stoppas försäljningen världen över.
Foto: Ahn Young-Joon / AP TT NYHETSBYRÅN

Samsung stoppar försäljningen av nya telefonen Galaxy Note 7 världen över.

Samtidigt uppmanas de som har modellen att sluta använda den direkt.

Detta på grund av att telefonens batterier kan börja brinna.


LÄS OCKSÅ: Samsung stoppar även produktionen av Galaxy Note 7

Nu meddelar teknikjätten Samsung att alla återförsäljare världen över uppmanas att sluta sälja telefonen Galaxy Note 7 medan en utredning pågår kring dess batterier – som har börjat brinna. Det finns flera dokumenterade fall där modellen har börjat brinna, bland annat på ett flygplan. Efter incidenten var telefonen inte längre tillåten på flygplan.

"Eftersom konsumenters säkerhet är vår högsta prioritet så kommer Samsung att be alla återförsäljare globalt att stoppa försäljningen av Galaxy Note 7", skriver Samsung i ett pressmeddelande.

Beskedet kommer efter att personer med telefonen ersatts med en ny telefon som skulle vara fri från problemen. Det visade sig däremot att även ersättningstelefonerna kunde börja brinna vilket ledde till att produktionen stoppades.

Uppmanar: Sluta använda telefonen

Mobiljätten uppmanar nu också alla de som har köpt telefonen att stänga av och sluta använda den på grund av brandrisken. Enligt Wall Street Journal erbjuds de som har telefonen full ersättning.

Problemen förväntas slå hårt mot Samsung, men varumärkesexperten Matthew Quint tror inte att det på något sätt innebär slutet för Samsungs mobiltelefoner.

– Det här har definitivt hjälpt Apple, men folk flyr inte från Samsung, säger Matthew Quint till Wall Street Journal.

Sedan lanseringen har Samsung Galaxy Note 7 sålts i över 2,5 miljoner exemplar och experter räknar med att mobiljätten kan förlora omkring 40 miljarder kronor på de enorma problemen med telefonen i år.