Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Så mycket sämre sover du när du sängläser i mobilen

Foto: SHUTTERSTOCK / SHUTTERSTOCK
Foto: SHUTTERSTOCK / SHUTTERSTOCK

Hög aktivitet på sociala medier kan innebära sämre sömn.

Ligger man dessutom och tittar i mobilskärmen före sänggående kan det ta längre tid att somna.

Det visar en brittisk studie på 12 000 tonåringar. 

Undersökningen presenteras i tidskriften BMJ Open, skriver TT. De brittiska forskarna har studerat kopplingen mellan aktivitet på sociala medier och ungas sömn.

De 12 000 tonåringar som deltog i projektet delades in i fyra grupper beroende på hur mycket tid de ägnar åt sociala medier. Från de lågaktiva som hade mindre än en timma med exempelvis Facebook, Twitter eller Whatsapp per dag, till storkonsumenterna som ägnar mer än fem timmar varje till att uppdatera och kolla sociala medier.

Ungdomarnas sömnmönster studerades ur flera aspekter: när tonåringarna somnade och vaknade på vardagar respektive helgdagar, samt hur lång tid det brukat ta att somna och hur svårt de haft att somna om, när de vaknat nattetid.

De somnade senare på kvällarna

Inte helt oväntat visade det sig att tonåringar med hög eller mycket hög aktivitet på sociala medier somnade oftare sent både på skoldagar och lediga dagar.

Denna grupp hade även svårt att somna om när de vaknat mitt i natten. Flickorna var generellt sett både mer aktiva på sociala medier och hade sämre sömn än pojkarna.

Sambandet kvarstod även när forskarna kontrollerat för ett antal andra faktorer, som familjeförhållanden, hälsa och fysisk aktivitet.

Att skärmanvändning strax före sänggående är ogynnsamt för sömnen är känt. Det blå ljuset från mobilen lurar hjärnan att det är morgonen och dags att bli pigg igen.

Torbjörn Åkerstedt är professor vid Karolinska institutet och Stockholms universitet, och har specialiserat sig på just sömn. Han uppger för TT att studien är värdefull då den är så stor, samtidigt som den tyngs av ett stort problem: att det inte går att säga något om hur orsakssambandet ser ut.

TV-profilen berättar om sina svåra sömnproblem

Annons: