Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Så har svenskarna googlat år 2016

"Hur lång är Sarah Sjöström?" googlade många svenskar på 2016.
Foto: Nils Petter Nilsson
"Varför gråter havsköldpaddor?" var ockå en trendande fråga.
På onsdagsmorgonen presenterar Google det senaste årets söktrender.
Foto: Mark Lennihan / AP

Pokémon Go tog Sverige med storm.

Nu står det klart att spelet var det sökord på Google som växte allra mest under 2016.

Även i år hamnade en kändis längd i fokus - där frågan "Hur lång är Sarah Sjöström?" hamnar på andra plats i sin kategori.

Under onsdagsmorgonen presenterade Google sin årliga lista över årets sökord 2016 - ett sorts tvärsnitt av vad svenskar har intresserat sig för under året som gått. Listan tar upp de sökord som har ökat mest i jämförelse med året innan, spritt över flera olika kategorier.

I huvudkategorin - det sökord som ökat allra mest under året - tar succéspelet Pokémon Go hem förstaplatsen.

Det följs av "EM 2016", "Iphone 7" och "Donald Trump" som tar plats två till fyra på huvudlistan.

Under presskonferensen presenterades en rad olika kategorier, bland annat de vanligaste Google-frågorna som inleds med "hur", "vem", "varför" och "vad".

Nu står att Pokémon Go var det sökord på Google som växte allra mest under 2016.
Foto: (C) Pelle T Nilsson / (C) PELLE T NILSSON/STELLA PICTU STELLA PICTURES

"Hur lång är Sarah Sjöström?"

Även i "hur"-kategorin tog totalsegraren hem förstaplatsen, med sökfrågan "hur laddar man ner Pokémon Go?", tätt följd av "hur lång är Sarah Sjöström?".

Frågor om OS-guldmedaljörens längd är något av en favorit i repris. I förra årets rapport väcktes stor uppmärksamhet efter att frågan "hur lång är Jenny Strömstedt?" fanns bland de mest googlade sökningarna.

I "vem"-kategorin toppar "Vem vann USA-valet 2016?", följd av "Vem vann Eurovision 2016?".

"Varför"-kategorin drar något mer inaktuella frågor. Högst på den listan hamnar "Varför är ägg bruna eller vita?" följt av "Varför gråter havssköldpaddor?".

På listan över personer som har googlats dominerar det amerikanska valet.
Foto: Gerry Broome / AP TT NYHETSBYRÅN

USA-valet dominerar

På listan över personer som har googlats dominerar det amerikanska valet. Donald Trump toppar följd av Hillary Clinton och Melania Trump. Ivanka Trump hamnar på en sjätteplats. Bland andra på listan märks skidåkaren Therese Johaug, fotbollsspelaren Antoine Griezmann och och tidigare bostadsministern Mehmet Kaplan.

Artistlistan domineras av sorg. Sju av de tio mest googlade artisterna dog under 2016. Bland dem finns David Bowie, som toppar listan, samt Prince. Lisa Ekdahl, som hamnar på andra plats, är en av de artister som bryter trenden.

Detta är sjunde året i rad som rapporten görs. Förra året fanns det uppmärksammade mordet på Lisa Holm, webbspelet Agario och boksuccén Fifty Shades of Grey bland de sökord som ökat mest.

I kategorin frågor, sökord som börjar med "hur", fanns "hur lång är Jenny Strömstedt?" på listan över de spörsmål som svenskarna intresserade sig mest för. Kort därefter kom programledaren med ett svar: 178,5 centimeter.

Annons: