Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Så bra är nya Iphone 7 – vi har testat telefonen

Iphone 7 är absolut ingen besvikelse, tvärtom, tycker Henrik Ek.Foto: Kiichiro Sato / AP TT NYHETSBYRÅN
Få har undgått att Iphone 7 Plus har två kameror intill varandra, båda 12 megapixel, men med olika optik. Foto: Marcio Jose Sanchez / AP TT NYHETSBYRÅN

En helg har gått sedan Iphone 7 släpptes i butik.

Trots tidiga rapporter om besvikna fans som saknade större nyheter i den senaste modellen berättas nu om kaos i butiker runtom i världen.

Det verkar till och med som att den här upplagan av telefonen kan bli en av Apples största succéer hittills.

Men hur bra är då nya Iphone? Expressen har testat.

Kamera

Få har undgått att Iphone 7 Plus har två kameror intill varandra, båda 12 megapixel, men med olika optik. Den ena har ett teleobjektiv och den andra vindvinkelobjektiv. Det är här kul och det blir för första gången på riktigt en zoom, även om kameran tekniskt sett byter glugg. Besvikelsen är möjligen vidvinkeln som inte alls är speciellt vid. Den är faktiskt bättre i den mindre modellen, Iphone 7 (utan Plus), som i övrigt har samma sensor. Men när det kommer till just vidvinkel är Iphone långt efter Sonys Xperia och vad gäller kameran i övrigt är Samsungs S7 bättre på kontraster och färger i dagsljus. Iphone står sig dock riktigt bra i något mer dunkla miljöer.

Få har undgått att Iphone 7 Plus har två kameror intill varandra, båda 12 megapixel, men med olika optik. DenFoto: Marcio Jose Sanchez / AP TT NYHETSBYRÅN

Prestanda

Apples egna chip får kanske inte alltid det utrymme det förtjänar. Delvis för att det är svårt att mäta hastighet för normal användning. Men om vi säger så här, Iphone 7 är väldigt snabb. Den laddar hemsidor blixtsnabbt, den öppnar appar och behandlar bilder lika bra eller bättre som något annat vi testat. 32 gigabyte är den minsta modellen när det kommer till lagring, vilket är rimligt i dagens läge. Vi har helt enkelt inget att klaga på i den hårdvara vi inte ser.

Display

Men när det kommer till hårdvaran vi ser – displayen – finns mer att önska. Det här var ett område Apple dominerade en tid, men där sedan länge blivit omsprungna. De har uppdaterat displayen i Iphone 7 och 7 Plus för att göra färger och kontrast bättre, men sida vid sida med Iphone 6S är det svårt att se någon skillnad alls. Den är lite bättre, lite vitare vitt och så vidare, men upplösningen är sämre än konkurrenternas.

 

LÄS MER: Köer när Iphone 7 lanseras

 

Design

Iphone 7 är vattentät, vilket förmodligen är den största nyheten i skalet. I övrigt ser den väldigt mycket ut som Iphone 6S. De två nya nyanserna av svart, en matt och en högblank, imponerar. Det känns väldigt självklara i uppställningen som de senaste åren endast bestått av olika färgade metaller. De svarta modellerna väcker i all sin enkelhet ett ganska kraftigt habegär.

När det kommer till hårdvaran vi ser – displayen – finns mer att önska.Foto: Sean Gallup / GETTY IMAGES GETTY IMAGES EUROPE

Ljud

Ja, Apple har tagit bort hörlursutgången från Iphone 7. Det gör mig ingenting. För det första får kunderna en adapter för att kunna plugga i sina gamla hörlurar och för det andra ingår ett par nya hörlurar som passar i ”lightning”-kontakten. I övrigt tror jag på trådlöst ljud och det är dags att något händer på det området. Iphone 7 har också stereo-högtalare, vilka är mycket bättre än båda Sony och Samsungs senaste modeller, om du är en sådan som gärna lyssnar i högtalaren.

Totalintryck

Nya IOS 10 är ett exemplariskt operativsystem. Det är Iphones absolut största säljargument – mjukvara-hårdvara-kombinationen. Apple har utökat de flesta av sina egna appar med fler funktioner. Bildarkivet har till exempel fått en ny utformning med en uppsjö sökalternativ och intuitiva lösningar och meddelande-appen kan nu fyllas med allt från musik till diverse grafiska inslag. Största potentialen är kanske Homekit-appen som gör det möjligt att styra alla Applekompatibla hemprylar från en och samma applikation.

 

LÄS MER: Iphone 7 möts av spridda reaktioner

 

Apple ligger efter på vissa områden, men leder fortsatt i helheten, menar vi. Det säger något om ett mobilmärke som sågas för dåliga nyheter efter en lansering, men ser kunder köa efter produkten ändå. Iphone 7 är absolut ingen besvikelse, tvärtom.

Annons: