Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Regeringens utredare vill ändra villkoren för nätläkare

Särskilde utredaren Göran Stiernstedt.Foto: HENRIK MONTGOMERY/TT / TT NYHETSBYRÅN
Kry är en av nätläkarna.Foto: KRY
Foto: KRY

Vanliga vårdcentraler måste bli mer tillgängliga digitalt. 

Det föreslår Göran Stiernstedt. 

Regeringens utredare vill också att villkoren för nätläkarna ändras:

– De har drivit på systemet, men de måste jobba lite annorlunda. Därför kan vi inte ha två separata system. Det är aldrig effektivt.

Antalet läkarbesök via privata vårdappar som Kry, Min Doktor och Doktor.se har ökat explosionsartat. 

Svenskarna är numera uppe i över en miljon nätläkarbesök. I dag sker vart tjugonde möte med allmänläkare digitalt.

Vårdnotan har därför nästan fördubblats. Förra året kunde de privata vårdbolagen fakturera landstingen över en kvarts miljard, 280 miljoner kronor. 

Kritiker varnar för onödig vårdkonsumtion, skenande vårdnota och hälsorisker.

Utredaren vill se en rad förändringar

På tisdagen lade regeringens särskilda utredare, läkaren och tidigare sjukhuschefen Göran Stiernstedt, fram sin rapport.

Han vill se en rad förändringar. Bland annat att nätläkarna i dagens system integreras för att få en mer jämlik och effektiv vård.

– Jag vill säga att jag tycker att företagen har varit en stor tillgång. Jag tror att de kommer att fortsätta att vara en stor tillgång. De har drivit på systemet, men de måste jobba lite annorlunda. Därför vi kan inte ha två separata system. Det är aldrig effektivt, sade Göran Stiernstedt på en presskonferens.

Han vill bland annat att patienterna på förhand får välja att lista sig på den vårdcentral som man vill ska utföra vården. 

Göran Stiernstedt vill även ha en enhetlig nationell patientavgift i primärvården på 100 kronor. 

Vården måste vara mer tillgänglig digitalt

Dessutom anser han att vården behöver behöver bli mycket bättre på att vara tillgänglig digitalt, och inte hänvisa patienter till vissa telefontider och telefonköer.

Göran Stiernstedt menar vidare att även nätläkarna behöver integreras i systemet. För att få ingå i ett system med offentlig finansiering ser han framför sig att nätläkarna tillhandahåller även fysisk vård:

– Och det är väldigt många patienter som behöver både digital vård och fysisk vård.

”Ändrar radikalt förutsättningarna”

Läkartidningen skriver att om Göran Stiernstedts förslag blir verklighet kommer de radikalt ändra förutsättningarna för nätläkarbolagen. 

Företagen skulle behöva vara fysiskt verksamma i alla regioner där de vill bedriva digital vård. Omvänt skulle också alla fysiska vårdcentraler behöva erbjuda digital vård.

– Konkret innebär att man cementerar fast strukturer som bidragit till problematiken i vården, till exempel den ojämna fördelningen av resurser. Den digitala vården har ju på väldigt kort tid kunnat brygga de ojämlikheterna just eftersom den är gränslös, säger Livia Holm, policy- och utvecklingschef på Kry, till Läkartidningen.

Annons: