Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

PS5 – så blir nya konsolen och då är releasedatum

Senaste avsnittet av Expressens Spelstudion: FIFA 20 och LINK’S AWAKENING! Spelstudion recenserar!
Foto: Shutterstock

PS5 kommer till jul 2020.

Sony bekräftar nyheten – och släpper samtidigt lite nyheter om hur den nya konsolen kommer fungera.

Här är vad vi vet hittills.

Så blir Playstation 5

En av de stora nyheterna är att den kommer ha så kallad raytracing. Det innebär kortfattat att grafikmotorn kan imitera hur riktigt ljus beter sig och skapa fotorealistiska animationer. Tekniken finns redan på avancerade grafikkort för datorer, men än så länge klarar inga spelkonsoler av det.

Den nya SSD-hårddisken (det står för Solid State Drive, och skiljer sig från de roterande hårddiskar som förekommer i spelkonsoler i dag) kommer att minska laddtider. Snabbheten kommer också att göra att spelen kräver mindre utrymme på hårddisken.

Man kommer fortfarande kunna köpa spel på skivor, men i och med att den nya hårddisken är så snabb kommer man vara tvungen att installera spelen. 

När kommer PS5?

Exakt releasedatum är inte klart, men det blir vid jul 2020.

Bakåtkompatibel med PS4

En glädjande nyhet för många spelare är att PS5 kommer att vara bakåtkompatibel med Playstation 4, vilket innebär att man kan spela sina gamla spel även på den nya konsolen.

Stöd för 8K-tv och 3D-ljud

Skärmarna finns knappt att få tag på, och de flesta konsumenter har inte ens 4K-upplösning på sin tv, men nya Playstation kommer få stöd för 8K.

Dessutom kommer Playstation 5 ha stöd för 3D-ljud.

Så blir nya kontrollen på PS5

Kontrollen till Playstation 5 får en rejäl uppgradering. Triggerknapparna (L2 och R2) får ett anpassningsbart motstånd. Det innebär att spelaren känner hur motståndet ökar när man spänner en bågsträng i ett spel, och olika vapen känns betydligt olika.

Enligt ett test som Wired har gjort blir spelupplevelsen mycket mer varierande, framför allt i kombination med liknande funktioner i kontrollspakarna och en mycket mer sofistikerad vibrationsfunktion i kontrollen.

Hur kommer PS5 se ut?

Det finns inga bekräftade uppgifter om hur konsolen eller handkontrollen kommer se ut, men enligt ett patent som registrerats hos det brasilianska patentverket finns det åtminstone skisser:

Grafik: Instituto Nacional da Propriedade Industr

Vad kommer PS5 att få för pris?

På vissa sajter går det att förhandsboka PS5 redan, och där kostar det drygt 10 000 kronor. Men priset är inte officiellt, och kommer att uppdateras närmare releasedatum.