Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Orterna som drabbas när Telias nät skrotas

Telia är i full färd med att riva delar av sitt gamla ”trygga” telefonnät med kopparledningar.

Abborrträsk, Huaröd, Gallsäter och Kråkviken är fyra av drygt 1 000 småorter som drabbas när ledningarna plockas ned och ersätts med mobilt telefoni.

– Jag har full förståelse för att man blir orolig som kund när man får veta förändringarna, säger Inger Gunterberg på Telias pressavdelning.

Expressen har hela listan med orter. Här nedan kan du se om du själv tillhör de berörda.

Det är Telias dotterbolag Skanova som formellt står som ägare till det gamla nedgrävda kopparnätet och ledningarna i stolparna ute på landsbygden.

Telia vill bli kvittt en stor del av glesbygdsnätet som är svårt att underhålla och drar pengar för bolaget.

– Vi kan inte åka ut och reparera gång efter annan. Vi vill garantera kunderna bra driftsäkerhet och bra tjänster, säger Inger Gunterberg på Telias pressavdelning.

Ledningarna rivs – telestationerna skrotas

Hittills har cirka 10 000 accesser – som inte är liktydigt med abonnenter eftersom det också kan beröra en del företag som har flera ingående ledningar till en växel – fått ledningarna rivna och se telefonstationerna skrotade.

 

LÄS MER: Telias vd får en miljon för 14 semesterdagar

 

Den vanliga telefonen ansluten till kopparnätet har ersatts med en speciell mobil telefon som Telia kallar ”Mobil hemtelefoni'' vilket är en variant på mobiltelefon med en basenhet och telefon. Telefonens mottagare/sändare är förstärkt så att den enligt Telia även tar svaga signaler som kanske inte fångas upp av en vanlig mobiltelefon.

Telia/Skanova går nu vidare med rivningen av kopparnätet runtom i Sverige. I första hand är det mindre orter som drabbas av nyordningen när bolaget tar kunderna in i ”framtidens nät”.

Mer än 1000 småorter berörs

Rivningsplanen berör sammanlagt 1061 småorter runtom i Sverige där den första omgången orter kommer att få sina telefoner stängda den 30 september.

”Jag har full förståelse för att man blir orolig som kund när man får veta förändringarna”, säger Inger Gunterberg på Telias pressavdelning

– Vad vi har gjort nu är att vi har sett över hela landet på ett mer strukturerat sätt säger Inger Guntenberg på Telia.

Från Telias sida inser man oron finns hos kunderna inför teknikbytet, men anser att tongångarna blivit annorlunda sedan nyordningen med mobilt telefoni kommit i gång.

 

LÄS MER: Missnöjet kokar inom Telias högsta ledning

 

– Jag har full förståelse för att man blir orolig som kund när man får veta förändringarna. Det är naturligt. Vi har redan gjort den här förändringen för över 10 000 kunder och bara fått positiv återkoppling på förändringen.

Dålig täckning, vad gör man då?

– Den nya lösningen går över det mobila nätet, men ska inte jämföras med en vanlig mobiltelefon. Den här lösningen är förstärkt och tar upp signalerna bättre. säger Inger Gutenberg på Telias presstjänst.

Den nya telefonen ”får” abonnenterna i samband med övergången. Just nu är det också billigare jämfört med trådtelefonens abonnemang. 99 kronor per månad jämfört med 165 kronor i det gamla systemet. Bredbandet blir också billigare jämfört med nuvarande ADSL.

Telefonen som ersätter den fasta.

”Det känns inte bra”

Abborrträsk, inom Arvidsjaurs kommun i Norrbottens län med drygt 100 innvånare, tillhör de småorter där ledningarna kapas den 30 september och teleststationen skrotas.

Karl-Gustaf Lundström, 69, som bott på orten i tio år, känner till rivningsplanen och att den fasta telefonen kopplas ur den 30 september.

– Det känns inte bra, det känns åt helvete. Mottagningen i mobilen är redan i dag dålig här. Den fasta telefonen fungerar bra. Jag undrar om det verkligen blir bättre med det nya systemet. Det återstår att se.

Här kan söka på din ort eller kommun

Listan nedan innehåller alla småorter i Sverige där den fast telefon försvinner.

De är över tusen till antalet och du kan söka på listan genom att antingen skriva in ortsnamnet eller namnet på kommunen.

Kolumnen till höger berättar när telefonnätet försvinner.

FAS 1: Här försvinner telefonnätet senast 31 maj 2017.

FAS 2: Här försvinner telefonnätet senast 30 september 2017.

FAS 3: Här försvinner telefonnätet senast 30 november 2017.

FAS 4: Här försvinner telefonnätet under april och maj 2018.

 

Annons: