Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Orsakerna bakom Teslas galna rusning på börsen

Elon Musk, grundare och vd för Tesla.Foto: JOHN RAOUX / AP TT NYHETSBYRÅN
Frida Bratt.Foto: NORDNET

Tesla genomgår en häpnadsväckande utveckling på börsen.

I går rusade aktien 20 procent och i dag ytterligare 11 procent vilket innebär att aktien handlas för svindlande 880 dollar (cirka 8 500 kronor).

Det paradoxala är att det är Elon Musks akilleshäl – ”kvartalskapitalismen” – som bäddat för den senaste tidens framgångar på börsen.

Teslas rusning på börsen är spektakulär.

Det senaste året har aktien stigit med 155 procent och bara i år med 84 procent – före dagens uppgång.

– Det var inte länge sedan Elon Musk hade en avnotering av aktien i tankarna, med argument som handlade om att ”kvartalskapitalismen” och jakten på att nå kortsiktiga förväntningar riskerade att överskugga de långsiktiga målen, säger Frida Bratt sparekonom på Nordnet.

Det var för ett och ett halvt år sedan som Teslas vd och grundare pratade om att lyfta bolaget från börsen.

Elon Musk tänkte långsiktigt och var less på hur marknaden reagerade negativt på kvartalsrapporternas röda siffror.

Då handlades aktien för 379 dollar, gränsen som sattes upp för utträden skulle enligt Tesla-vd:n ligga på 420 dollar (drygt 4 000 kronor).

Sedan dess har börsvärdet mer än fördubblats och fortsätter i raketfart.

– Det är tack vare just kvartalsrapporterna som aktiens utveckling fullkomligt exploderat. Aktiens tokrusning började nämligen i höstas efter att Tesla i rapporten för det tredje kvartalet oväntat visat vinst, säger Frida Bratt på Nordnet.

”En riktig pangrapport”

Tredje kvartalet följdes upp av försäljningsrekord fjärde kvartalet samtidigt som bolaget slog alla analytikers förväntningar.

– Man levererade en riktig pangrapport. Vinsten ökade med 25 procent och på rekordtid har man fått i gång fabriken i Kina. Via den kan man förhoppningsvis reducera kostnaderna ännu mer och därtill få fart på lönsamheten ytterligare i och med lanseringen av Model Y och Cybertryck. Tesla väntas i år göra vinst för första gången på helårsbasis, säger Frida Bratt.

Andra drivkrafter bakom Teslas rusning handlar dock helt om förväntningar, hajp och varumärke, menar hon.

– Det tycks som att aktien numera är helt frånkopplad från fundamentala värderingsprinciper, och värderas överhuvudtaget inte i enlighet med fordonskollegerna. Tesla ses mer som ett techbolag – därtill ett väldigt hajpat sådant. Det är en ordentlig hajp bland investerare, inte olik den vi såg för ett antal år sedan i Apple. Många som gillar produkten köper också aktien, säger Frida Bratt.

”Var beredd på skumpig resa”

Apple-hajpen höll i sig under lång tid, och det kan även Tesla göra.

– Men hur man ska ställa sig till aktien nu efter den mycket spektakulära kursrusningen är verkligen en vattendelare bland bedömarna. Medan de som tror att detta bara är början på Teslas resa och ser att det finns utrymme för ännu högre värdering är det andra som ser fallhöjd från de här nivåerna, säger Frida Bratt.

En sak bör man vara beredd på om man investerar i lyxbilstillverkaren.

– Det blir en skumpig resa med tvära kast, säger Frida Bratt.

TV: Tesla fortsätta gasa tvåsiffrigt

Annons: