Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Okända Tetra Pak-arvtagaren träder fram som riskkapitalist

Gad Rausing, Magnus Rausings farfar, avled 2000. hans barn köpte då brodern Hans andel av Tetra Laval.
Foto: JONAS LEMBERG / JONAS LEMBERG

En ny generation Rausing har presenterat sig – något ovilligt kanske.

Tetra Pak-arvtagaren Magnus Rausing, 28, driver en riskkapitalfond och nu har han investerat i en svensk bankutmanare.

– Jag har försökt att vara så diskret som möjligt, säger han till branschsajten Sifted.

Magnus Rausing är barnbarnsbarn till Ruben Rausing, mannen som grundade Tetra Laval och skapade en mångmiljardförmögenhet genom patentet på hygieniska engångsförpackningar.

28-årige Magnus pappa heter Jörn Rausing, nummer 167 på Forbes miljardärlista för 2019 och god för motsvarande 88 miljarder kronor enligt samma publikation.

Har levt ett liv som doldis

Hittills har Magnus levt ett ganska anonymt liv. Född och uppväxt i England i den stenrika familjen. 

Pappa Jörn är för övrigt kusin till Hans Kristian Rausing som efter långvarigt narkotikamissbruk 2012 åtalades för brott mot griftefriden sedan han gömt sin avlidna hustru Eva under en massa bråte på en av våningarna i lyxbostaden i London.

Magnus Rausing som han presenterar sig och sitt bolag på Linkedin.
Foto: Profilbild Linkedin

Magnus Rausing bor i dag i New York och London där han driver sitt riskkapitalbolag Mahr Projects. Tittar man på hans modesta profilsida på karriärsajten Linkedin får man knappast intrycket att det är en miljardarvtagare som står bakom.

Unge Rausing är en doldis, men har hamnat affärspressens rampljus sedan det framkom att han investerat i svenska betaltjänsten Zaver.

– Jag har försökt vara så diskret som möjligt. Men med Zaver råkade jag få mer uppmärksamhet än jag räknat med, säger Magnus Rausing till Sifted i en av de få intervjuer han gett. Sifted är en branschsajt för entreprenörer uppbackad av Financial Times.

Jörn Rausing (till höger) till sammans med brodern Finn och fruarna Karin och Cecilia vid Gad Rausings begravning i Lund i februari 2000.
Foto: STEFAN LINDBLOM / LINDBLOM STEFAN PRESSENS BILD

Han medger vidare att han ärvt familjen Rausings affärsintresse. Framför allt från sin pappa Jörn:

– Han har tveklöst lärt mig en massa. Så ja, mycket kommer från honom.

Zaver, grundat av entreprenören Amir Marandi,  beskrivs som en utmanare till betaltjänsten Klarna. Man riktar sig till sig kunder som vill genomföra säkra betalningar sinsemellan och minska risken för bedrägerier online.

Bland andra investerare finns Tom Dinkelspiel, delägare i Nordnet, och spelkungen Lars Wingefors. Men det var inte genom någon av dem Rausing fick upp ögonen för uppstickarbolaget, berättar han för Sifted.

Hans Kristian Rausing blev omtalad i samband med första hustrun Evas tragiska död. Här tillsammans med sin nya fru Julia vid en stödgala för kampen mot missbruk.
Foto: STELLA PICTURES/PHOTOSHOT

”Han är en superstjärna”

– Jag hörde talas om Zaver genom Joen Bonnier och när jag satte mig ner med Amir Marandi var det svårt att tacka nej. Han är en superstjärna på sitt eget sätt. Jag gillade verkligen hans vision och hans berättelse.

Magnus Rausings startade sitt bolag i april 2018 och har satsat pengar i ett 20-tal mindre bolag som säljer allt från burkcocktails till smarta techtjänster.