Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Snart är iOS 12 här – så bra är uppdateringen till Iphone

Två stora nyheter kommer med iOS 12.

Snart kommer uppdateringen som berör tre miljoner i Sverige.

Apple släpper en ny version av operativsystemet iOS, som är basen för alla Iphone.

Håller Apple vad de lovar kommer de flesta att bli väldigt nöjda. Vi går igenom vad som händer när vi uppdaterar telefonerna från Apple iOS 11 till iOS 12.

Sverige är ett Iphoneland. 41 procent av alla över tolv år har en Iphone, enligt Internetstiftelsen. Snart kommer en uppdatering av operativsystemet som berör tre miljoner svenskar.

Den här uppdateringen skiljer sig dramatiskt från tidigare uppdateringar, oavsett om man räknar telefoner eller datorer.

Vad är iOS egentligen?

iOS är operativsystemet, den programvaran i en smartphone som gör telefonen smart. Programmen gör att du kan göra allt det där som försäljaren lovar när du köper en telefon; ringa, surfa, starta en app eller be Siri ringa upp någon.

Med Apple iOS 12 kommer även en rad hjälpprogram som gör att du kan komma i gång snabbare, utan att installera en massa appar från Appstore. 

 

LÄS MER: Apple Watch Series 3 – guide till Apples senaste smartklocka 

 

Så många Iphone finns i Sverige

Enligt Internetstiftelsen i Sverige har 41 procent av alla över tolv år i Sverige en Iphone. 37 procent har en Android. Bara 2 procent saknar mobiltelefon.

Det betyder att det finns drygt tre miljoner Iphone-lurar i Sverige.

I världen är Android dominant, 88 procent av världsmarknaden består av Androidtelefoner. Iphone har cirka 12 procent av världsmarknaden.

Att Iphone är populära i Sverige förklaras av att vi köper telefon tillsammans med abonnemang, vilket gör oss mindre priskänsliga.

Källa Swedroid och Mobil.

När kommer iOS 12 till Sverige?

Apples operativsystem till Iphone släpps i höst i Sverige, skriver Ny teknik. Redan i maj kommer beta-versioner ut för test. Det är en testversion av iOS som installeras och används "på egen risk", det vill säga att Apple inte tar ansvar för om redan installerade appar slutar fungera i telefonen. Uppgraderingen är i regel gratis. Enligt andra uppgifter ska modeller från Iphone 5S och uppåt kunna uppgraderas till iOS 12. Alla telefoner som kan installera iOS 11 kommer att fungera med iOS 12. Den som vill vänta kan lugnt sitta kvar med senaste iOS som är iOS 11.4.

Enligt Techradar släpps iOS 12:

■ 4 juni släpps betaversion för utvecklare.

■ 26 juni (baserat på tidigare betaversioner) släpps betaversioner för allmänheten.

■ September 2018 (preliminärt) släpps den slutliga versionen med nya telefoner. Datumen gäller åtminstone för USA.

Vilken är den största nyheten med iOS 12?

Apple kommer att satsa på förbättrad användarvänlighet framför nya spännande funktioner. Alltså, en snabbare Iphone. Och även gamla modeller ska snabbas upp.

Stora appar ska kunna startas mycket snabbare, vilket minskar stressen hos användarna. Enligt Techradar kommer äldre Iphonemodeller att bli mellan 40 och 70 procent snabbare för vissa uppgifter.

För Iphone 6 Plus kommer det gå 40 procent snabbare att starta apparna, 70 procent snabbare att starta kameran och 50 procent snabbare att starta tangentbordet. Apple lovar också att det nya operativsystemet blir "200 procent mindre irriterande på en Iphone X" än det gamla.

En Graykey för 15 000 dollar, eller 120 000 kronor. Foto: Malwarebytes

En annan finess är att lightning-kontakten stängs av om man inte varit inloggad i telefonen på en timme. Varför, kan man undra? Jo, det är ett direkt svar på företaget Malwarebytes box "Graykey" som kopplas in i en stängd Iphone och kan lista ut koden för att komma in utan att riskera att telefonen blir låst. "Graykey" kostar i sin enklaste modell 120 000 kronor och används av många polismyndigheter i USA för att låsa upp misstänkta förövares telefoner, skriver MacWorld

Med en fyrsiffrig kod tar det i snitt sex och en halv minut att låsa upp e telefon, en sexsiffrig tar elva timmar, så länge lightning-kontakten är på.

Vilka modeller kommer iOS 12 att fungera med?

■ Operativsystemet är kompatibelt med Iphone 5S, Ipad mini2 och Ipad Air, eller nyare.

iOS 12 fungerar med alla enheter som har en 64-bitars chipset, som släpptes 2013. 

Iphone:

Iphone X

Iphone 8

Iphone 8 Plus

Iphone 7

Iphone 7 Plus

Iphone 6s

Iphone 6s Plus

Iphone 6

Iphone 6 Plus

Iphone SE

Iphone 5s

 

Ipad:

12.9-inch Ipad Pro 2nd generation

12.9-inch Ipad Pro 1st generation

10.5-inch Ipad Pro

9.7-inch Ipad Pro

Ipad 6th generation

Ipad 5th generation

Ipad Air 2

Ipad Air

Ipad mini 4

Ipad mini 3

Ipad mini 2

 

Ipod:

Ipod touch 6th generation

Är du osäker vilken Ipadmodell du har kan du kolla det här.

 

LÄS MER: Apple ber om ursäkt för att de gör gamla modeller långsammare 

 

Finns det några nya funktioner i iOS 12?

De här ska fungera annorlunda eller bättre i iOS 12 jämfört med iOS 11:

Kameran. Snabbare. Blixten för porträttbilder i Iphone med dubbla linser kommer att förbättras så att bilderna ser mer naturliga ut. Det blir också enklare att frilägga någon från bakgrunden.

QR-kod. Kameran känner automatiskt av QR-koder och läser in dem utan att du behöver be om det.

Foto-appen kommer att förbättras. Det blir enklare att söka bilder och dela dem.

■ Live listen. Med appen, Live listen får du hjälp att lyssna i bullriga miljöer eller om du har aningen nedsatt hörsel. Appen plockar upp ljud och strömmar det till en kompatibel och Made for Iphone-certifierad hörapparat, eller till dina Airpods. De ersätter inte en professionell hörapparat, men kan vara till hjälp i till exempel restaurangmiljöer.

Siri blir smartare. Röstigenkänningsprogrammet Siri kommer att förstå fraser och meningar och utföra saker åt dig. Säger du "Heading home" (Åker hem) kan din sambo få ett meddelande hur dags du kommer hem och ger dig genom Apple Maps den snabbaste färdvägen hem. Vill du, och har rätt utrustning, kan frasen även ställa in termostatet och sätta i gång och värma huset.

■ Siri har också lärt sig att översätta mellan språk på 40 olika sätt. 

 

LÄS MER: Iphone-knepet som kan rädda liv 

 

Apple News, Voice Momos, Apple Books och CarPlay: Apple News ska sammanfatta andra nyhetskällors nyheter. Voice Memos blir som en diktafon där dina röstmeddelande sparas i molnet. Apple Books är en uppgraderad iBooks och CarPlay stöder tredjepartsappar, som Waze och Google Maps i bilen. 

Facetime. Du ska kunna prata med 32 personer samtidigt, enligt Apple.

Memoji. Skapa en emoji, som påminner om dig. 

Se upp för planeten! Foto: Apple

ARKit 2. Detta kanske är framtidens snapchatfilter. Med ARKit 2 skapar du bilder med "augmented reality" som du kan dela med din omgivning. Det är inte bara för skojs skull, som att du hade en gigantisk glödande planet i ditt vardagsrum, men du kan även göra praktiska saker, som "hur skulle Ikeasoffan i gult se ut i vård vardagsrum?"

Kanske inte i gult? Foto: Ikea/Apple

■ Face-ID: Din telefon – om det är en Iphone X – ska kunna känna igen ansikten. Det kan vara första steget till "Face recognition" för att bekräfta att det är du som använder din telefon.

Jason använder telefonen nästan 4 timmar om dagen. Halva tiden går åt till spel. Han tar upp telefonen var tredje timme. Foto: Apple

Bättre koll på dina vanor

Hur mycket surfar du per dag? Nu ska du få veta det, om du vill. En gång i veckan får du en uppdatering om hur många timmar om dagen du använt telefonen. 

Är du en förälder och vill begränsa ditt barns skärmtid går det också. Du kan även  stänga av en app under en viss tid. 

Vill du inte bli störd nattetid eller när du vill sova gör du det. Men du kan tillåta vissa att komma igenom.

Anmäl oönskade telefonnummer.

Lättare att anmäla spam och oönskade telefonsamtal

Enligt Apple så ska det kunna gå att swipa vänster på oönskade telefonsamtal – och anmäla dem.

Så skyddar Apple din integritet med iOS 12

2017 kom Apple med en funktion i webbläsaren Safari med namnet ”Intelligent Tracking Prevention” för att blockera spårningar på nätet. Med iOS 12 har funktionen förbättrats, skriver MacWorld. Safari gör det omöjligt att spåra när du klickar på gilla eller dela. Samma sak gäller för kommentarer i Disqus.

Hur lyckas Apple med det? Jo, de som försöker spåra dig har övergett kakorna. I stället fokuserar de på hur din telefon är konfigurerad, så kallad "Fingerprinting". Den visar information om ditt system, vilken version av webbläsare, typsnitt, pluginer med mera. I nya Safari kommer de inte åt den detaljerade informationen, vilket gör att din telefon är identisk med miljontals andra. Då blir den skräddarsydda reklamen till dig helt oanvändbar.

 

LÄS MER: Han säljer sin Iphone för 40 000 kronor 

 

Hur installerar jag iOS 12?

Du måste vänta tills du blir erbjuden en uppdatering. Då gör du först en säkerhetskopia av din Iphone i Itunes. 

Sedan öppnar du Inställningar. Klicka på "Allmänt" och sedan "Programuppdatering". Sedan kan du ladda ner uppdateringen för att sedan installera den.

Tänk på att säkerhetskopiera telefonen först, om du skulle behöva gå tillbaka till en tidigare version.

 

LÄS MER: Därför ska du inte tvångsavsluta appar 

Annons: