Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Netflix rapport släppt – bättre resultat än väntat

Netflix rapporterar på tisdagskvällen.
Foto: PATRICK SEMANSKY / AP TT NYHETSBYRÅN
Foto: ELISE AMENDOLA / AP TT NYHETSBYRÅN

Strömningstjänsten Netflix kom med sin kvartalsrapport på tisdagskvällen efter att New York-börsen stängt 22.00.

Netflix rapporterar bättre än väntat för det första kvartalet, enligt Nyhetsbyrån Direkt.

Tillväxtprognosen var dock sämre, och aktien sjönk i efterhandeln.

– Netflix aktie har liksom övriga techjättar stigit rejält under kvartalet, och det gör att det finns en fallhöjd, säger Frida Bratt, sparekonom på Nordnet.

Inför Netflix rapport sent på tisdagskvällen svensk tid höjde Deutsche Bank under dagen sin rekommendation för bolagets aktie från behåll till köp. Samtidigt som riktkursen höjdes från 360 till 400 dollar. Det rapporterar bland andra CNBC.  

Något som visade sig var ett begåvat drag, eftersom Netflix rapporterade bättre än väntat för det första kvartalet sent på tisdagskvällen svensk tid. Detta skriver Nyhetsbyrån Direkt.

Tillväxtprognosen var dock sämre, och aktien sjönk i efterhandeln.

”Därför faller aktien i efterhandeln”

– Rapporten var lite bättre än väntat. Intäkterna på 4,52 miljarder var något över förväntan, resultatet var bättre och det var även antalet betalande kunder, en mycket viktig siffra. Tyvärr ger man en svagare guidning än väntat om nya prenumeranter under andra kvartalet – fem miljoner mot väntade 6,09 miljoner – och det är vad som får aktien att falla i efterhandeln i USA, säger Frida Bratt, sparekonom på Nordnet.

– Netflix aktie har liksom övriga techjättar stigit rejält under kvartalet, och det gör att det finns en fallhöjd, särskilt nu när ny konkurrens äntrar marknaden. Det gör investerare nervösa.

Frida Bratt, sparekonom på Nordnet.
Foto: NORDNET

Påminner om en plattform

Deutsche Bank menar att strömningstjänsten alltmer påminner om en plattform som gemene man använder mer eller mindre varje dag i stället för ytterligare en applikation i en smart telefon. 

Banken konstaterar att denna ”plattformsstatus” gör att Netflix är den tjänst konsumenterna använder när de verkligen vill kolla på någonting, refererar CNBC. 

Vidare betyder detta att Netflix i allt högre grad blir en ”kulturell nödvändighet” för personer runtom i världen, konstaterar Deutsche i sin analys.

Disney flåsar Netflix i nacken

När Disney lanserar sin strömningstjänst är det med en prislapp som gör den till en slagkraftig Netflix-konkurrent.

I torsdags trappades strömningskriget upp ytterligare ett snäpp. Underhållningskonkurrenten Disney meddelade då att bolagets så kallade ”Netflix-dödare”, vid namn Disney Plus, ska vara på plats i USA 12 november. 

I slutet av 2019 och i början av 2020 beräknas den komma till Europa.

– Jag tror att Netflix var så pass tidigt ute jämfört med konkurrenterna att man hunnit bygga en plattform, som är så pass viktig att användarna inte vill vara utan den. Särskilt om egenproducerad kvalitetsfilm också erbjuds, säger Frida Bratt.

Spararna menar att Netflix står sig i konkurrensen. Till exempel har antalet Nordnet-kunder som äger Netflix ökat sedan januari 2018 med 39 procent. 

Netflix-aktien har ökat med över 5 000 procent de senaste tio åren. Att jämföra med Disneys aktie som dragit i väg med 580 procent samma period.