Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Har lockat hit eliten: ”Sverige är framtiden”

Foto: AXEL ÖBERG / AXEL ÖBERG EXPRESSEN
Foto: OLLE SPORRONG

Hon kom till Sverige som ambassadörsfru, nu är hon spindeln i nätet i det exklusiva och statusfyllda eventet Brilliant Minds. 

Amerikanska techambassadören och journalisten Natalia Brzezinski, 35, har jobbat stenhårt för att locka världseliten till Sverige.

– De blir så trötta på mig att de till slut kommer, säger hon till Sveriges Radio.  

Journalisten och techambassadören Natalia Brzezinski växte upp i USA med polska föräldrar. Hon kände tidigt ett driv för jämställdhets- och hållbarhetsarbete och har alltid haft höga ambitioner. 

– Mina föräldrar påminde mig ofta om att de flyttat till USA för att jag skulle lyckas. Dessutom gav de mig en tro på mig själv och sa att jag kunde bli precis vad jag ville. Resultatet är att jag i dag är väldigt driven. Har jag ett mål hittar jag ett sätt att nå det, har hon sagt i Svenska Dagbladet.  

Som ambassadörsfru i Sverige jobbade hon aktivt för kvinnligt självbestämmande, socialt entreprenörskap och teknologi. Under sina fyra år i rollen passade hon på att bjuda hem inflytelserika svenskar och Annika Falkengren och Gunilla Herlitz ska ha varit de första gästerna. 

Hon fick stöd av både dåvarande presidenten Barack Obama och Hillary Clinton. 

– Hillary kom till ambassaden en gång och höll ett tal till personalen där hon i princip sa ”Mark kommer bli en fantastisk ambassadör, men det kommer Natalia också – så lyssna på henne”. Hon har gjort jättemycket för mig, har Natalia Brzezinski berättat för Expressen. 

Hon verkar ha skaffat sig en del mäktiga vänner i Sverige. Spotifygrundaren Daniel Ek är en av dem, Klarnagrundaren Sebastian Siemiatkowski en annan. Brzezinski är nu mer vd för Symposium Stockholm, bolaget som står bakom Brilliant Minds.

Visar Diane Von Furstenburg runt

I sin podcast ”Stand out” intervjuar hon kvinnor om hur man blir en superkvinna. Bland gästerna finns Annie Lööf, Gunhild Stordalen, Margot Wallström och amerikanska mediemogulen Arianna Huffington, som nu är en av gästerna som kommer till Stockholm och Brilliant Minds. 

När evenemanget i helgen hålls på Grand Hôtel i Stockholm är Natalia Brzezinski spindeln i nätet och hon verkar ha varit en stor del i att locka till sig gäster som Barack Obama, Diane Von Furstenburg, Evan Spiegel och Cristina Stenbeck. Hon berättar att hon jobbat hårt för att få dit gästerna. 

– De blir så trötta på mig att de till slut kommer, säger hon skämtsamt till Sveriges Radio.  

Om gästerna på eventet säger hon att de är olika, från modedesigners och före detta presidenter till entreprenörer från Göteborg. Men de delar samma värderingar, de som Brzezinski kallar för svenska. 

Modedesignern Diane Von Furstenburg är redan på plats i Stockholm 

– Jag har piskat henne hela veckan att möta studenter, att besöka olika företag, vi försöker dela så mycket som möjligt, säger hon i radioiuntervjun.

https://www.instagram.com/p/BykQQaalQaB/

Att eventet är stängt för pressen är enligt Natalia Brzezinski för att skapa en plats där förändring kan ske. 

– Grundaren av Twitter, grundaren av Snapchat, ska kunna gå på scenen och våga ifrågasätta sig själva. Det är det vi vill höra, vi är trött på de här offentliga talen, säger hon till Sveriges Radio. 

Gift med 19 år äldre man

Natalia Brzezinski är gift med USA:s tidigare Sverigeambassadör Mark Brzezinski. Det skiljer 19 år mellan dem och i en intervju med Expressen från 2015 sa Brzezinski att tiden i Sveriges gjort deras relation mer jämställd. 

– Vi kom hit när jag var hyfsat nybliven mamma och jag fick umgås med så många starka kvinnor. Det har varit jättebra för vårt äktenskap också. På helgerna är det Mark som tar med vår dotter på alla aktiviteter.

Efter sina år i Sverige är hon en förespråkare för landet. Till Expressen har hon sagt att företagandet, entreprenörskapet och framtidsandan som Stockholm erbjuder fascinerar henne.

– Sverige är framtiden! Och om fler visste det skulle fler flytta dit.

Idén till Brilliant Minds ska ha fötts under en middag då hon träffade Ash Pournouri, Aviciis tidigare manager, vid en middag. 

– Han sa ”tycker du inte vi borde göra något stort för att marknadsföra Sverige? Det är så futuristiskt här”. Jag höll med. Det är kanske lättare att se storheterna med Sverige när du bott utomlands som han och Daniel Ek och jag själv, sa hon till Expressen 2016.

Annons: