Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Mystik kring Huawei-paket trappar upp handelskriget

Huaweis finanschef Meng Wanzhou. Foto: DARRYL DYCK / AP TT NYHETSBYRÅN
Foto: ANDY WONG / AP TT NYHETSBYRÅN
Donald Trump. Foto: POLARIS / POLARIS POLARIS IMAGES

Handelskriget mellan USA och Kina trappas upp.

Nu inleds rättegången mellan Huawei och Silicon Valley-bolaget CNEX, som anklagar det kinesiska telekombolaget för industrispionage inom hårdvara som är avgörande för utveckling av nästa våg av höghastighets-IT.

I Kanada fortsätter Huaweis finanschef Meng Wanzhou striden för att inte bli utlämnad till USA.

Mystiken kring två Huawei-paket har gett konflikten ytterligare en dimension.

Den kinesiska telekomjätten befinner sig mitt i centrum av den allt intensivare handelskonflikten mellan USA och Kina.

Några tecken på att USA:s president Donald Trump eller Kinas president Xi Jinping tänker trappa ner konflikgen syns inte. Snarare tvärt om.

I USA anklagas Huaweis finanschef Meng Wanzhou, 46, för att ha hemlighålligt kopplingar mellan Huawei och bolaget Skycom, som gjort affärer i Iran. Affärer som i så fall skulle ha brutit mot USA:s sanktioner.

Meng Wanzhou är dotter till Huaweis grundare Ren Zhengfei och gripandet av henne i Kanada i december fick kineserna att rasa.

Hon är i dag släppt mot borgen, övervakas dock dygnet runt och riskerar fortfarande att utlämnas till USA där hon kan ställas inför rätta i en amerikansk domstol.

Huawei, som svartlistats i USA, är en central bricka i det allt mer infekterade handelskriget mellan USA och Kina. Meng Wanzhou har förvandlats till något av en gisslan i kriget.

En teckning av Meng Wanzhou under förhandlingen i den kanadensiska domstolen om borgen för henne. Foto: JANE WOLSAK / AP TT NYHETSBYRÅN
Kinesiska demonstrationer till förmån för Meng Wanzhou Foto: JONATHAN HAYWARD / AP TT NYHETSBYRÅN

En annan upptrappning med Huawei i centrum ägde rum i helgen. I förra veckan omdirigerades paket från telekomjätten Huawei som skickades med Fedex. Paketen som skulle skickas inom Asien, men hamnade i USA. Mystiken kring paktens irrfärder utreds nu av Kina.

FEDEX granskas nu av kinesiska myndigheter sedan två Huawei-paket omdirigerats till USA. Foto: IMAGINECHINA / DYCJ - IMAGINECHINA/SIPA USA SIPA USA

Huawei-chef anklagas för stöld

Rättegången med Huawei i blickpunkten inledes i dag måndag. Konflikten mellan Huawei och Silicon Valley-företaget CNEX uppmärksammades efter att Huawei anklagat den mindre aktören, som utvecklar så kallad SSD-hårdvara inom datalagring, för att ha stulit bolagshemligheter från dotterbolaget HiSilicon. Yiren ”Ronnie” Huang, CNEX grundare som har en bakgrund inom bland annat Huawei, anklagades för att ha tagit med sig Huawei-utvecklad teknik in i det nya bolaget, delvis genom att anställa 14 tidigare HiSilicon-ingenjörer.

Telekomjätten Huawei är numera svartlistad i USA. Foto: NG HAN GUAN / AP TT NYHETSBYRÅN

I fallet som på måndagen tas upp i rätten anklagas nu Huaweis vice ordförande Eric Xu för att ha beordrat stölder från CNEX. Det kinesiska telekombolaget har tillbakavisat anklagelserna. Huaweis advokater hävdar att CNEX bjudit in dotterbolagets ingenjörer för att diskutera mjukvaror som utvecklas i öppna källkoder, alltså förelåg inget hemligt eller bedrägligt uppsåt.

Huaweis ingenjörer lurades?

CNEX anser sig dock ha lurats av Huaweis ingenjörer, som utgett sig för att vara potentiella kunder för att komma över information. En rapport baserad på kundmötet hamnade i HiSilicons databas, enligt CNEX. Dessutom nyttjades ett statligt kinesiskt universitet för att stjäla hemligheter inom chiputveckling som beställts av bolaget för studier som visat sig vara fejkade och ämnade för så kallad ”reverse engineering”, där hårdvara ska ha demonterats, granskats, ritats upp och därefter mångfaldigats genom läckor till bolag.

CNEX spjutspetsteknologi används för att ta hand om stora mängder data i serverhallar och datacenter genererad av artificiell intelligens. I CNEX ägarlista finns bland annat Dell och Microsoft.

Teknologin tillhör ett produktsegment som är avgörande för nästa våg av höghastighets-it som möjliggörs genom fiberutveckling och så kallad 5G. USA:s svartlistning av Huawei för två veckor sedan innebar att flera amerikanska och europeiska leverantörer i branschen avbröt sina leveransavtal med bolaget under uppmärksammade former.

De amerikansk-europeiska bolagen utgör frontlinjen inom utvecklingen av chipteknik. Faktumet att leveranser till Huawei omöjliggörs av viktig chiphårdvara innebär därför enligt vissa bedömare en tung börda för Huawei, som utöver mobiltelefoner också konkurrerar med Ericsson och Nokia inom nätverk. Grunden bakom konflikten mellan USA och bolaget utgörs av påstådda kopplingar till regimen och möjliggörandet av spionage genom telenät, något Huawei också förnekar.

Annons: