Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Myndigheter och banker har drabbats av IT-kaoset

Annie Edwards, presskommunikatör vid SJ.Foto: / KATARINA HANSSON
Geir Ramman, presschef för Evry.Foto: Evry

Nu har myndigheter och storbanker dragits in i samma kaos som under dagen drabbats SJ:s biljettsystem, enligt SJ. 

Problemet ska ligga hos underleverantören. 

– Läget är oförändrat och det finns ingen prognos för när det kan vara löst, säger Annie Edwards, presskommunikatör vid SJ. 

Vid elvatiden på fredagsförmiddagen bekräftar SJ att biljettsystemet fortfarande ligger nere. 

– Vi har fått information om att det är fler som är drabbade, storföretag nordiska storbanker och myndigheter, säger Annie Edwards. 

LÄS MER: SJ:s biljettsystem ligger nere – kunder uppmanas åka utan biljett

Vilka företag, banker och myndigheter handlar det om? 

– Det får du fråga underleverantören om, säger Annie Edwards. 

Den gemensamma nämnaren bland alla drabbade är att de har samma underleverantör av systemen: norska Evry, som är ett av Nordens största IT-bolag. 

– Det jag kan berätta att vi har et fel i ett disksystem i en stordator. Det är en central maskin som som levererar tjänster till svenska kunder. Och det gör att tillgängligheten på tjänsterna inte fungerar. Så vi har nu satt alla tillgängliga resurser på att lösa detta fel, säger Geir Ramman, presschef för Evry. 

Har ni någon prognos för när det kan vara löst? 

– Nej, vi har satt nästan alla tillgängliga resurser på jobbet och vår partner på stordatormaskin och jobbar för att lösa detta fel så fort det är möjligt. När det gäller den här typen av teknik så är det vanskligt att ge en prognos – men det jag kan försäkra om är att vi satsar stora resurser på att lösa detta så fort som möjligt. 

Vilka banker är det som är drabbade? 

– Det är inga banker i Sverige som är drabbade utan banker i Norge, säger Geir Ramman. 

Geir känner inte igen uppgiften om att myndigheter ska vara berörda av problemen med stordatorn, och känner inte heller till att några ytterligare storföretag förutom SJ ska vara drabbade. 

På Evrys hemsida, listas företagskunder som svenska skogsjätten SCA, Volvo Penta och XL-Bygg. 

Inom sjukvård finns svenska kunder som Karolinska sjukhuset, som låter bolaget sköta dess e-arkivering, landstingen i Uppsala, Örebro och Östergötland. 

Även kommuner som Västerås och Vellinge använder sig av Evrys IT-lösningar.

Annons: