Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Miljardärens superfartyg rensar haven från plast

En modell av superbåten som ska vara klar 2020-

Den norske miljardären Kjell Inge Røkke, 58, vill rensa haven från plast.

I en intervju med Aftenposten berättar den stormrika affärsmannen att han nu tänker "ge tillbaka" lejonparten av sin förmögenhet till samhället.

Han börjar med ett högteknologiskt fartyg.

Ett 181 meter långt fartyg, proppfullt med ny teknologi och med egna miniubåtar och drönare. Det ska stå klart sommaren 2020.

Skeppet beskrivs som ett redskap världens forskare knappt har vågat drömma om. Ett skepp som ska kunna göra mätningar både i atmosfären och i havet – ner till 6 000 meters djup, och till och med under havsbotten. På sin färd ska fartyget också kunna suga upp plast som sedan bränns ombord – utan några giftiga utsläpp, skriver norska Aftenposten.

LÄS MER: Stockholmarnas flygvanor värre än biltrafiken 

Kjell Inge Røkke brinner för havet

Finansiär av framtidsfartyget är miljardären, affärsmannen och filantropen Kjell Inge Røkke. Han betalar en okänd byggsumma.

– Havet har gett mig stora möjligheter. Det är jag tacksam för, säger Røkke i en stor intervju i Aftenposten från den 1 maj.

Kjell Inge Røkke är en av Norges rikaste. Nu satsar han stora delar av sin rikedom på att rädda haven. Foto: DAGBLADET

 

Affärsmannen är en av Norges rikaste, som huvudägare i holdingbolaget Aker ASA med engagemang i bland annat fiske. Enligt Forbes startade Kjell Inge Røkke sin karriär genom att sälja just fisk från en båt i Seattle, USA. Han har en uppskattad förmögenhet på tre miljarder dollar, 25,5 miljarder kronor.

Forskningsfartyget – som går under namnet REV – är bara början, enligt Røkke.

 

https://youtu.be/IN0MHPnRYWc

 

LÄS MER: Miljardärens jättegåva – skänker 146 miljarder

Norske miljardären: "Vill ge tillbaka"

– Jag vill ge tillbaka lejonparten av vad jag har tjänat till samhället. Det här skeppet är en del av det. Idén om ett sådant skepp har utvecklats över många år men planerna har blivit konkreta det senaste året, säger han till Aftenposten.

Kjell Inge Røkke. Foto: SCANPIX NORWAY / TT NYHETSBYRÅN

 

Byggkontraktet har precis signerats. Nu ska skeppet byggas i Norge och i Rumänien.

Kjell Inge Røkke berättar att han är djupt involverad i projektet. Och det har han för avsikt att fortsätta med. Han samarbetar också med Världsnaturfonden (WWF).

– Det här är en vision och en dröm som kan vara med och lösa de enorma problemen i havet. Det är helt unikt. Jag har aldrig hört talas om ett liknande engagemang som Kjell Inge Røkkes, säger Nina Jensen, avgående generalsekreterare i WWF Norge, till Aftenposten.

 

Marinbiologen Nina Jensen har lämnat WWF Norge för att jobba med Kjell Inge Røkkes REV-projekt. Foto: WWF Norge

Drar liknelse med godisbutik

Hon fortsätter:

– Forskare som har hört om det här säger att det är som att få göra som de vill i en godisbutik.

Hur Røkke i övrigt vill "ge tillbaka" sin förmögenhet till samhället är oklart. Men Aftenposten skriver att han sedan tidigare, tillsammans med sin fru Anne Grete Eidsvig, bland annat delar ut stipendier till master- och doktorsstudenter.

 

Det högteknologiska skeppet REV

Namnet REV är en förkortning av research, expedition och vessel.

Förutom en forskningsdel ska skeppet även bestå av en del som kan hyras eller lånas ut till olika expeditioner och en del som kan hyras ut som yacht. Intäkterna ska sedan bidra till forskningen.

Fartyget ska kunna genomföra mätningar i atmosfären och i havet, ner till 6000 meters djup. Det ska även kunna ta prover 20 meter under havsbotten.

Har kapacitet att smälta fem ton plast – varje dygn.

Kommer att drivas av en besättning på 30 personer, och har plats till 60 forskare.

Källa: Aftenposten, Rosellinis Four-10 

Annons:

Logga in för att följa

Det är gratis och går snabbt!