Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Linnéa, 28, hyllas på Forbes prestigelista

Einride-grundaren Linnéa Kornehed Falck, 28 knep nyligen en plats på Forbes prestigelista över Europas hetaste entreprenörer.

– Jag får fortfarande nypa mig själv, jag tror inte jag har fattat det än, säger Linnéa Kornehed Falck i veckans ”Dina Pengar”.

I intervjun med Expressens Ylva Johansson riktar techprofilen även kritik mot den mansdominerade startup-världen. 

Linnéa Kornehed Falck, 28, är marknadschef och medgrundare till Einride som gör självkörande fordon.

När den amerikanska affärstidningen Forbes i slutet av mars presenterade sin prestigelista ”30 under 30 Europe” fanns Linnéa Kornehed Falck med på listan över techentreprenörer. I veckans avsnitt av Expressens privatekonomiska magasin ”Dina Pengar” berättar Linnéa Kornehed Falck om de blandade känslorna runt utnämningen.

– Det var en märklig period för det var samma vecka som corona bröt ut. Det var surrealistiskt, jag var så glad samtidigt som mycket annat var fruktansvärt. Det blev en känslomässig ”rollercoaster”. Men det känns såklart helt fantastiskt, säger Linnéa Kornehed Falck till ”Dina Pengar”.

Startup-företaget Einride designar självkörande lastbilar och andra fordon.

2019 blev Einride först i världen med en förarlös transport på en allmän väg i Jönköping. Men det dröjer innan vi får se självkörande fordon i städer, tror Linnéa Kornehed Falck.

– Låt säga 10-15 år, det kommer att behövas en ny typ av infrastruktur för att få det att fungera i städerna, säger hon till ”Dina Pengar”.

Einride är en del av den svenska startupvågen - som präglas av en hög mansdominans vilket är ett stort problem, menar Linnéa Kornehed Falck.

– Det är ett problem som vi måste jobba på att förändra, inte minst när det kommer till vart kapital går. Det är fruktansvärt att under tio procent går till företag som har åtminstone en kvinnlig grundare. Det är så himla tråkigt att se. Vi behöver ha ett mer öppet sätt att se på kompetens, säger Linnéa Kornehed Falck.

SE HELA PROGRAMMET HÄR

Dessutom i veckans ”Dina Pengar”: Mäklaren Jonas Lönnroth tipsar om vad du ska tänka på innan du slår till på ett fritidshus. 

Annons: