Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Kreditbråket mellan Klarna och regeringen trappas upp

Per Bolund trappar upp striden mot betaltjänster som Klarna för att stoppa svenskarnas skenande skuldberg.

– Jag är förbannad för att branschen inte kunna lösa det här på egen hand, säger han.

I dag tisdag lämnar finansmarknadsminister Per Bolund (MP) in en proposition till riksdagen för att begränsa marknadsföringen kring kreditbetalningar på nätet, kan Expressen berätta.

Orsaken är att flera betaltjänster har kreditalternativ som presenteras före andra betalningsmetoder vid betalningstillfället.

I vissa fall är kreditbetalning det förkryssade alternativet och då måste konsumenten, menar Bolund, göra ett aktivt val för att inte handla på kredit.

Klarnas vd Sebastian Siemiatkowski.
Foto: ERNST HENRY PHOTOGRAPHY

– Det kan vara stressade vardagskonsumenter som först senare inser att det tillkommer avikostnader och annat. Alla kan råka ut för detta, säger Per Bolund till Expressen.

I förlängningen, menar Bolund, leder dessa snabba krediter till både överskuldsättning och missnöjda konsumenter.

Brant ökning av kreditskulder

Initiativet som regeringen lägger fram ska ses mot bakgrund av en rapport från Kronofogden i december i fjol, där myndigheten larmar om ett brant ökning av både kreditskulder och storleken på dessa.

Enligt Kronofogden har medianskulden ökat från 1 816 kronor 2016 till 4 375 kronor 2019 bara hos Klarna.

Sedan 2016 har konsumtionskrediterna ökat dramatiskt och utgör i dag 18 procent av hushållens skulder – samtidigt som dessa konsumtionskrediter växer med en årlig takt av sju procent.

Klarna är dominerande aktör på marknaden och redan i somras uppvaktades Klarna-grundaren och vd:n Sebastian Siemiatkowski av Per Bolund och Ardalan Shekarabi (S), som då var civil- och konsumentminister.

Ardalan Shekarabi, Per Bolund och Klarnas grundare

Samtalen beskrevs som konstruktiva men sedan dess har tonen mellan regeringen och Klarna hårdnat.

Klarna: Inget staten ska bestämma

Aoife Houlihan, kommunikationschef på Klarna, gick i ett inlägg till attack mot Per Bolunds förslag om att reglera hur betalningsmöjligheterna ska utformas vid e-handel:

– Det regeringen nu föreslår är förvånande. Det måste givetvis vara upp till varje enskild konsument att avgöra hur han eller hon vill betala, och för handlarna att avgöra vilka betalmetoder de vill använda sig av, och som passar dem och deras kunder bäst. Detta är inte något som staten varken bör eller ska lagstifta om, skrev Houlihan.

Få först – betala sen. Populär betalningsmetod hos Klarna.

Kritiken från Klarna och aktörer som Svea ekonomi har varit massiv mot förslaget Per Bolund nu lägger fram. ”Inskränkt frihet” är ett argument som framförts.

– Det är en fullständigt falsk bild. Vi förbjuder ingen person att betala hur man vill. Vill man ta ett lån ska man göra det, bara man är medveten om det. I dag är det många som luras in i detta och får högre kostnader och i förlängningen riskerar hamna i situationer där man inte klarar av att betala sina skulder, säger Per Bolund.

”Vi tvingas ta branchen i örat”

Frågan delar e-handelsbranschen – handlare är oftast för stramare kredithantering medan betalningsförmedlarna motsätter sig statlig inblandning.

– Man har inte på egen hand visat sig kunna ta ansvar. Nu tvinga vi ta branschen i örat, säger Bolund.

Han säger sig ha fått massor med mejl från drabbade konsumenter.

Per Bolund.
Foto: STINA STJERNKVIST/TT / TT NYHETSBYRÅN

– En mamma skrev till mig om sin son, som har Asbergers, som handlat på kredit utan att tänka sig för. Nu har han hamnat i ett läge där han betalar av utan att skulderna minskar. 

Nu når regleringsförslaget riksdagen. Om propositionen klubbas blir Finansinspektionen tillsynsmyndighet.

Men självklart är det inte att januaripartierna och Bolund får igenom förslaget.

– Jag är orolig för att man inte kommer att sätta konsumentintresset först när det finns högljudda aktörer som fortsätter tjäna pengar på de här arbetsmetoderna, säger Bolund.

TV: Framgång eller skuldfälla – historien om Klarna