Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Stora miljardaffären klar: Disney köper delar av Fox

Disney köper delar av Fox.
Foto: RICHARD DREW / AP TT NYHETSBYRÅN
Rupert Murduch ger nu upp delar av sitt livsverk och säljer stora delar av 21st Century Fox.
Foto: EVAN AGOSTINI / AP TT NYHETSBYRÅN

Disneys jätteköp har nu gått igenom:

Mediejätten köper delar av 21st Century Fox – för 71 miljarder dollar, rapporter AP.

Det motsvarar cirka 655 miljarder kronor.

Affären väntas rita om hela den globala mediekartan.

Redan 2017 meddelades det att Walt Disney uppvaktade Rupert Murdoch-familjens 21st Century Fox. I december 2017 sades en affär värd drygt 50 miljarder dollar vara klar.

En affär som väntades rita om hela Hollywood – och hela den globala medieindustrin.

Nu har den gått igenom, uppger flera medier.

Disneys köp av Fox klart

Nyhetsbyrån skriver att det är mediejätten Fox underhållningsdel som nu har blivit uppköpt av konkurrenten Disney. Förutom att skaka om hela medielandskapet väntas miljardaffären bana väg för Disneys nya strömningstjänst, Disney Plus, som ska lanseras senare under 2019.

I den kommer fem kategorier ingå:

Disney, Pixar, Marvel, Star Wars och National Geographic, skriver AP.

På så sätt tar man upp kampen mot andra strömnings- och mediejättar, som Netflix och Amazon.

Jätteaffären uppges vara värd 71 miljarder dollar, ungefär 655 miljarder kronor. Den gör att kassakor och populära filmer och tv-serier som ”The Simpsons”, ”Star Wars”, ”X-Men”, ”Modern family” och ”Spindelmannen” nu alla ligger under ett och samma tak.

– Det här är ett extraordinärt och historiskt ögonblick för oss – som kommer att skapa betydande värde för vårt företag och våra aktieägare under lång tid, säger Disneys vd Bob Iger i en kommentar, enligt The Verge. 

Paul Ryan i ny styrelse

I köpet ingår stora delar av 21st Century Fox, men Fox behåller Fox News, Fox Sports och Fox Broadcasting, uppger AP. Det som blir över kallas nu Fox Corp. På tisdagen meddelades det att den republikanske politikern Paul Ryan, tidigare representanthusets talman, kommer att ingå i den nya styrelsen i Fox Corp.

Det som däremot ingår i Disneys köp är bland annat Fox-koncernens klassiska filmstudio 20th Century Fox, 30 procent av strömningstjänsten Hulu och hela Fox Television Group, skriver The Verge. 

Sen tidigare har AT&T:s köp av Time Warner skapat rubriker i medievärldens USA. Den affären gick igenom för 81 miljarder dollar, cirka 747 miljarder dollar med dagens kurs.

Annons: