Klarna startar bank – vill bli ”som Ryanair”

Sebastian Siemiatkowski, medgrundare och vd för betaltjänsten Klarna.
Foto: / ERNST HENRY PHOTOGRAPHY

Klarna kan nu blir en riktig bank.

Finansinspektionen har beviljat det svenska bolaget banktillstånd, skriver Financial Times.

Klarna slänger samtidigt en känga till storbankerna – och säger att man vill bli Ryanair inom sin sektor.

Fintechbolaget Klarna startade i Stockholm 2005 och jobbar med betalningslösningar inom e-handel. Det värderas till mer än två miljarder dollar – motsvarande 17,5 miljarder kronor. 

I Norden och i Tyskland har Klarna tagit en stor del av marknaden när det kommer till onlinebetalning – och nu får det svenska bolaget också banktillstånd från Finansinspektionen, skriver Financial Times.

Klarna vill vara nästa Ryanair

Tidningen har pratat med Klarnas vd Sebastian Siemiatkowski. Han säger:

– Vi vill vara med och omforma banksektorn för privatkunder. Nya regelverk ger de rätta förutsättningarna för att förstöra den industrin men det behövs ett Ryanair för att det ska ske. Vi vill vara den aktören.


LÄS MER: Klockmiljonären köper in sig i Klarna 


Så nu tar Klarna sig an storbankerna.

Enligt Sebastian Siemiatkowski erbjuder de traditionella bankerna dålig kundservice till höga priser. Han säger till FT att ett "iphone-ögonblick" kommer att nå bankvärlden – där en ny produkt helt kommer att förändra sektorn.

– Bankerna är utmanade. Inom teknikvärlden utkonkurreras sådana här företag snabbt om de inte levererar. Men på grund av regelverk har banker med gammal teknologi och missnöjda kunder kunnat fortsätta, säger vd:n till FT.

Klarna vill finnas runtom i Europa, och bland annat erbjuda sina kunder bankkort och vanliga lönekonton.

Har över 60 miljoner kunder

Bolagets vision är att "göra det enklare för människor att handla". Redan från början gick idén ut på att kunder kunde beställa och få hem varor via nätet och betala senare. Klarna köper upp kundens skuld från det aktuella bolaget och sedan betalar kunden till Klarna via faktura.


LÄS MER: Klarna-vd:n spår tuff framtid för bankerna


Betaltjänstbolaget har på tolv år fått drygt 60 miljoner konsumenter och är nu en av Europas ledande betalningsleverantörer. Cirka 70 000 handlare använder Klarnas betalningslösningar.

Klarna skickade in sin ansökan om att bli en riktig bank för 20 månader sedan, skriver FT.