Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

”Källarodlingar” kan lösa svenska livsmedelsmålet

Odla året runt och sälj i närområdet är företaget Lokalodlats motto. Di tv Hållbart näringsliv besökte fabriken i Åkersberga. Målet är att finnas på 50 orter innan året är slut.
Anders Karlsson, försäljningsansvarig på företaget Lokalodlat.Foto: Daniel Everdahl / Dagens industri
Solrosskotten får en dusch med vatten.Foto: Daniel Everdahl
Nike Mekibes är reporter och programledare för Di TV:s Hållbart näringsliv.Foto: Daniel Everdahl / Dagens industri
Foto: Daniel Everdahl / Dagens industi
Foto: Daniel Everdahl / Dagens industri

Deras växtkamrar gör så grödor kan odlas i Sverige året runt och målet är att allt bara ska säljas i närområdet.

– På fem dagar är det klart för att åka ut i butikerna och det här gör vi lokalt, säger Anders Karlsson, försäljningsansvarig på företaget Lokalodlat.  

Den svenska livsmedelsproduktionen ska öka till 2030, enligt den nationella livsmedelsstrategin. Produktionen ska stiga i takt med att efterfrågan ökar, men det ska ske på ett sätt som inte äventyrar de globala hållbarhetsmålen i Agenda 2030 enligt jordbruksverket. 

Och företaget Lokalodlat har tagit fasta på detta. Deras ”grow in chamber” är en sluten växtkammare där värme, vatten och ljus med hjälp av en programvara optimeras för att olika grödor ska växa.

– Det här är ett it-projekt i allra högsta grad, säger Anders Karlsson, försäljningsansvarig på företaget Lokalodlat, om det moderna växthuset. 

– Vi kan se härifrån hur processen i Gävle fungerar. Det är det som är meningen, så vet vi att det blir samma grödor i Gävle som i Stockholm och Göteborg, säger han när han visar runt i företagets lokaler i Åkersberga utanför Stockholm. 

Målet: finnas på 50 orter inom två år

Företaget franchisar sina växtkamrar, för att företag ska kunna odla och sälja grödor i sitt närområde året runt. Och förutom till exempel ärt- och solrosskott kan man producera djurfoder i växtkamrarna. 

– Det ersätter importgrönt. För grönt finns ju redan nu i butikerna vintertid. Men det kommer ju mycket från utanför vårt land, säger Charlotte Åkerlind, ansvarig för Agro.

Enligt företaget själva har man precis börjat gå plus minus noll. 

– Vi har ett internt mål om att finnas på 50 orter inom ett år. Vi står för tekniken och kunnandet och vad dom ska göra är att driva det självständigt och få ut det till de lokala butikerna, säger Anders Karlsson.

Bra komplement till säsongsgrödor

Enligt Jordbruksverket kan växtkamrar utgöra ett bra komplement till odlade säsongsgrödor, men poängterar att det är viktigt att göra en livscykelanalys för att säkerställa hur hållbart det är. 

– För att en odling i växtkammare ska anses vara hållbar måste man räkna in tillverkningskostnader för växtkammare, åtgång av energi och annat. En livscykelanalys. Om den håller, kan det utgöra ett bra komplement till odlade säsongsråvaror som rotgrönsaker, som både går att lagra och frysa vilket gör dem till extremt hållbara livsmedel, säger Camilla Bender Larson, landsbygdsutvecklare på Jordbruksverket. 

– Det här är en framtidsbransch, absolut, säger Anders Karlsson.

TV: Hela det senaste avsnittet av Hållbart näringsliv:

I programmet: Nordeas John Hernander tycker att det är köpläge i två bolag trots röda siffror och Swecos hållbarhetschef Mattias Goldmann om hur Sweco ska bli klimatneutrala 2040.
Annons: