Spelet Minecraft har sålt i 122 miljoner exemplar. Foto: Damian Dovarganes / APSpelet Minecraft har sålt i 122 miljoner exemplar. Foto: Damian Dovarganes / AP

Spelet Minecraft har sålt i 122 miljoner exemplar.

 Foto: Damian Dovarganes / AP
Markus Persson kom på idén till spelet, men äger inte längre bolaget. Foto: Emma Johansson / Dn / Tt / DN TT NYHETSBYRÅNMarkus Persson kom på idén till spelet, men äger inte längre bolaget. Foto: Emma Johansson / Dn / Tt / DN TT NYHETSBYRÅN

Markus Persson kom på idén till spelet, men äger inte längre bolaget.

 Foto: Emma Johansson / Dn / Tt / DN TT NYHETSBYRÅN

Jublet på Minecraft – 122 miljoner sålda spel

Publicerad

Framgångarna fortsätter för svensksuccén Minecraft.

Spelet har nu sålts i över 122 miljoner exemplar världen över.

Det gör spelet till ett av tidernas mest sålda dataspel.

Minecraft är en typ av äventyrsspel där spelaren själv kan bygga upp sin egen värld med hjälp av olika typer av klossar. Spelet har hyllats för sin design och spelidé – och har varit populärt hos såväl yngre som äldre spelare.

På söndagen meddelade Minecraft själva att de nu sålt över 122 miljoner exemplar.

”Hurra! Vi skickar ett stort tack till alla våra fantastiska spelare”, skriver de på Twitter.

 

LÄS MER: Fortsatt miljardregn över spelgrundare

 

Det gör spelet till ett av tidernas mest sålda spel, skriver spelsajten IGN.

Men det är inte alla som fortsätter att spela Minecraft efter att de köpt det. Enligt Minecraft så använder 55 miljoner spelet minst en gång i månaden.

Minecraft passerade 100-miljoner-gränsen i somras. I samband med det berättade de också att de sålt spel i världens alla hörn – till och med på Antarktis, skriver IGN.

 

 

 

 

Minecraft utvecklades av det svenska spelföretaget Mojang som grundades av Markus Persson, Carl Manneh och Jakob Porsér.

Såldes till Microsoft för miljardbelopp

Bolaget såldes år 2014 till Microsoft för 2,5 miljarder dollar, motsvarande 17,8 miljarder svenska kronor.

Bakom beslutet stod Markus Persson, som ägde 71 procent av bolaget. Hans del av försäljningen motsvarade 12,6 miljarder kronor. Det gjorde att han också blev den mest framgångsrika IT-entreprenören i Sverige genom tiderna.

”Han har bestämt att han inte vill ha ansvaret som kommer med att äga ett bolag som har en så stor roll i världen”, skrev bolaget då.

 

LÄS MER: Markus Persson toppar listan över de med högst kapitalinkomst

 

År 2015 toppade också Markus Persson listan över de svenskar som tjänar mest – fast att de inte jobbar. Han hade en kapitalinkomst på 944 miljoner under år 2014. Vilket var dubbelt så mycket som nummer två på listan, H & M-ägaren Liselott ”Lottie” Tham.

Relaterade ämnen

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Annons:
Till Dina Pengars startsida

Mest läst i dag

Börsen i dag
Annons:
Annons:
Annons:
Räntekartan
Vinnare och förlorare
Valutakollen