Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Jättesatsningen mot Huawei – Ericsson lyfter

USA:s regering kommer inom kort öppna ett kassavalv med 60 miljarder dollar (cirka 600 miljarder kronor) för investeringar i telekomutrustning från kinesiska Huaweis och ZTE:s rivaler - en marknad där Ericsson och Nokia utgör dominerande andel av konkurrensen, enligt Bloomberg News.

En ny myndighet i USA, ”US International Development Finance Corporation” (DFC) avser investera delar av sin budget på 60 miljarder dollar för att ge stöd åt inköp av utrustning från andra bolag än Huawei, som USA anklagar för att utgöra säkerhetshot och varnat sina allierade för, skriver Bloomberg.

”USA är mycket fokuserade på att försäkra sig om tillgängliga alternativ till Huawei och ZTE”, sade DFC:s vd Adam Boehler nyligen i en intervju enligt nyhetsbyrån.

Stödet kommer kunna nyttjas av aktörer i andra länder, företrädelsevis utvecklingsländer, för att dessas utbyggnad av kommande generations höghastighetsnät inte ska omöjliggöras av USA:s önskan om att minska Huaweis inflytande, skriver Bloomberg.

Sedan det inte finns några större amerikanska telekomkonkurrenter till Huawei att möta konkurrensen med är stödpaketet ett sätt att möjliggöra för utländska myndigheter att gå på USA:s linje i frågan genom att utlova lån och finanser åt satsningar på de västerländska konkurrenterna.

”Det kan gälla i fråga om spektrumbud, investeringar i infrastruktur eller utveckling av komponenter för 5G”, sade Adam Boehler vidare.

Ericssons aktie steg tydligt på rapporterna och var för dagen 1,9 procent upp strax efter publiceringen. Nokias aktie speglade Ericssons ökning från något lägre nivå och var samtidigt upp 1,4 procent.

LÄS MER: Oväntade succén – så blir de mångmiljonärer på Dollarstore (PREMIUM) 

LÄS MER: De tjänar bäst där du bor – sök på din kommun här (PREMIUM)

LÄS MER: Svenskarna under 30 som tjänar bäst – sök där du bor (PREMIUM)

LÄS MER: Lista: Utbildningarna som lättast ger jobb (PREMIUM)

LÄS MER: Så går det för Pinchos där du bor: ”Lyckligt lottade” (PREMIUM)