Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

It-jätten storsatsar i tre svenska städer

Amazons tre nya datacenter i Sverige ska stå klara redan nästa år. Foto: © ABHISHEK CHINNAPPA / REUTERS
Näringsminister Mikael Damberg (S). Foto: MARCUS ERICSSON/TT
Amazons molntjänster startades först som ett stöd till bolagets e-handel. Nu säljer Amazon sin internetinfrastruktur även till andra företag. Foto: CHRIS RADBURN

It-giganten Amazon öppnar datacenter i tre svenska städer, skriver Di Digital.

Västerås, Eskilstuna och Katrineholm får var sitt datacenter redan nästa år.

– Det är en stor investering, inte bara i själva infrastrukturen, utan också i personal vi anställer, säger Andy Jassy, vd för Amazon Web Services till Di Digital.

Redan nästa år ska tre nya datacenter från Amazon Web Services, AWS, öppnas i Sverige.

Den amerikanska it-jätten har valt att bygga sina nya datacenter i Västerås, Eskilstuna och Katrineholm, rapporterar Di Digital. 

Anledningen är att Stockholm ska göras till ett av bolagets totalt 16 regioner med minimal nedtid och maximal hastighet för molnkunder. 

Andy Jassy, vd för Amazon Web Services, säger att det handlar om en stor investering.

– Vi avslöjar aldrig våra investeringar per region. Men det är en stor investering inte bara i själva infrastrukturen utan också i personal vi anställer. Över tid kan det handla om miljarder dollar om Stockholm är en framgångsrik region, och alla regioner som vi lanserat hittills har varit framgångsrika, säger han till Di Digital.

Katrineholm, Eskilstuna och Västerås har valts för att de ligger tillräckligt nära varandra för att inte påverka svarstider, men tillräckligt långt ifrån varandra för att kunna ha olika reservplaner vid till exempel strömavbrott.

Grundaren näst rikast i världen

Amazons grundare Jeff Bezos är världens näst rikaste person med en förmögenhet på 676 miljarder kronor, enligt Bloomberg Billionaires Index.

Amazon är mest känt som ett e-handelsbolag, som började med att sälja böcker på nätet och i dag levererar det mesta man kan tänkas vilja köpa. Amazons e-handel har ännu inte kommit till Sverige.

Molntjänsterna startades som ett stöd till e-handeln. Amazon ville utveckla sin egen nätinfrastruktur för att göra e-handeln snabbare och effektivare. 

2006 bestämde Amazon sig för att börja sälja sin nätinfrastruktur till externa kunder och öppnade Amazon Web Services. Och det är alltså datacenter för nätinfrastrukturen som nu öppnas i Sverige.

Till skillnad från till exempel Facebooks datacenter är Amazons datacenter alltså inte i första hand för Amazon utan för deras kunder.

– Många av de mest framgångsrika startupbolagen i Norden som iZettle, King, Mojang och Supercell likväl som många respekterade storföretag som Ikea, Nokia, Scania och Telenor använder Amazon Web Services för sin verksamhet. Att Stockholm blir en AWS-region gör det möjligt för våra nordiska kunder med krav på snabb tillgänglighet och lokal datalagring att flytta resten av sina applikationer till AWS, säger Andy Jassy till Di Digital.

Ministern: Många nya jobb

Enligt näringsminister Mikael Damberg (S) skapar investeringen många nya jobb i Sverige, både i byggfasen men också på lång sikt. Som jämförelse har Facebooks satsning i Luleå långsiktigt gett cirka 200 jobb.

Han säger att både regeringen och kommunerna har jobbat hårt för att locka Amazon till Sverige.

– Att Sverige tog hem datacentren i konkurrens med väldigt många andra europeiska länder visar att vi är konkurrenskraftiga, säger han till Expressen.

Vilka andra länder som var med i kampen känner han inte till.

Sänkt skatt för datacenter

– Det som gör Sverige attraktivt är för det första vårt energisystem med en hög andel förnybar energi och stabila spelregler. Sedan har vi välutbyggda bredband och världsledande digitala företag. Lägg därtill att regeringen har justerat skatten för datacenter, säger Mikael Damberg.

Elskatten för stora datacenter sänktes den 1 januari i år till samma nivå som för basindustrin. Tidigare betalade datacenter lika hög elskatt som privatpersoner. Sänkningen beräknades minska skatteintäkterna med cirka 250 miljoner kronor.

I mars i år föreslog regeringen dessutom att även elskatten för mindre datacenter ska sänkas. Den skattesänkningen är cirka 170 miljoner kronor. 

– Vi ser datacenter som en ny basnäring. Amazon betalar samma skatt som alla andra datacenterföretag betalar, säger Mikael Damberg.

 

Annons: