Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Instagrams historiska förändring – slutar visa likes

Grundades 2010 – köptes 2012 av Facebook.
Foto: NTB scanpix

Instagram har gjort en historisk förändring.

Nu visas inte exakt antal likes för inlägg – som en del i ett globalt test.

Så här fungerar det. 

Har du Instagram?

Instagram själva säger att man har dolt likes för inlägg för att minska hetsen kring att få dessa och förhindra att användare mår dåligt.

Redan i april i år testade man att dölja likes på Instagramkonton i Kanada, och har sedan gjort små tester i fler länder under sommaren och hösten.

Under torsdagen kom förändringen även till Sverige. 

Men inte alla påverkas. För vissa ser det ut precis som vanligt, andra ser inga likes alls. Vad som verkar vanligast är dock att man ser att en person ”och andra” har gillat en bild.

Man kommer fortfarande se exakt antal likes på sina egna bilder.

På andra konton kommer du fortfarande kunna klicka dig in för att se vilka som likeat, men du kommer inte se någon siffra.

Foto: Privat

Instagram har visat hur det kommer se ut i din app om du är med i testet.

https://twitter.com/instagram/status/1195009164470181888?ref_src=twsrc%5Etfw%7Ctwcamp%5Etweetembed%7Ctwterm%5E1195009164470181888&ref_url=https%3A%2F%2Fwww.theverge.com%2F2019%2F11%2F14%2F20964865%2Finstagram-test-hide-like-counts-expands-us-globally

Instagram: Därför ser man inte likes

Instagram själva säger att responsen från tester under sommaren och hösten har varit bra, och därför rullar man ut förändringen till hela världen.

Enligt företagets egen motivering gör man den här förändringen för att göra det sociala mediet tryggare och att användare ska känna sig bekväma med att dela vad som är viktigt för dem, utan att oroa sig över antalet likes.

En talesperson för Instagram säger så här till sajten TechCrunch:

– Det här är en fundamental förändring för Instagram, så vi fortsätter att testa för att lära oss så mycket som möjligt från vår globala community.

Elliot, 3, bakar – charmar tusentals på Instagram

Elliot och hans pappa Oscar Tannlund bakar och lägger upp Instagramfilmer varje måndag.
Annons: