Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Initiative Q – nya bitcoin, gratispengar eller bluff?

Initiative Q - är det nya bitcoin, gratispengar eller en stor bluff? Foto: RICK BOWMER / AP TT NYHETSBYRÅN

Initiative Q – är det nya bitcoin eller gratispengar?

Många i Sverige får inbjudningar via sociala medier eller mejl till vad som sägs vara en ny framtida valuta kallad Q.

Vi reder ut: är den virala invitationen till Initiative Q en chans att bli rik eller en stor bluff?

Initiative Q-erbjudandet når varje dag 100 000-tals nya människor och på bara fyra månader har mer än tre miljoner registrerat sig. Inbjudningar kan komma till exempel via Facebook eller mejl.

”Är Initiative Q nya bitcoin?” frågar sig affärstidningen Forbes i en granskande artikel. 

Bitcoin är en så kallad kryptovaluta, som gör det möjligt att göra betalningar över internet direkt mellan användare utan inblandning av bank eller annan tredje part.

En kraftig värdestegring av bitcoin gjorde att många företag och privatpersoner under en period tjänade stora summor pengar på sina investeringar.

Vad är Initiative Q?

I invitationen som nu sprids över världen står att Initiative Q är ett försök att skapa ett nytt betalningssystem i stället för kreditkorten, som skapades i USA 1950.

Systemet ska använda sin egen global valuta, kallad Q. För att uppmuntra människor över hela världen att börja använda Q delas den ut gratis till alla som registrerar sig med namn och mejladress.

Den som registrerar sig får möjligheten att bjuda in fem vänner och belönas då med mer av den ännu icke existerande valutan. Mängden ”gratispengar” som du kan reservera sjunker ju fler som går med. ”Så anslut dig tidigt” uppmanas i inbjudan.

Skapande av den nya globala valutan beskrivs av Initiative Q i sju steg.  

 

Så här ser det ut när man klickar på inbjudningslänken. ”För att få miljoner att gå med ger vi bort vår framtida valuta”, står det. Foto: Initiative Q

Vem Saar Wilf som ligger bakom Initiative Q?

Grundaren heter Saar Wilf, en entreprenör, investerare och professionell pokerspelare från Israel. Han har startat minst fem teknikföretag, och har arbetat mycket med forskning på algoritmer och utveckling av mjukvara.

Han sålde 2008 sitt första företag Fraud Sciences för 169 miljoner dollar till näthandelsföretagen Paypal/Ebay. Fraud Sciences arbetade med teknik för att säkra verifieringar vid transaktioner och för att förebygga bedrägerier.

Saar Wilf sitter också i styrelsen för Brain Preservation Foundation, en ideell organisation som främjar vetenskaplig forskning och teknisk utveckling när det gäller att bevara hjärnan för forskningsändamål – och när kroppen dör kunna säkra och långvarigt lagra information som definierar en person.

 

Saar Wilf, entreprenör och professionell pokerspelare, är grundaren till Initiative Q. Foto: Youtube

Är Q en ny kryptovaluta?

Nej, Q är inte en kryptovaluta. Det sägs flera gånger på Initiative Q:s webbplats, och av grundaren Saar Wilf i intervjun med affärstidningen Forbes.

– Världen behöver ett bättre betalningssystem. Vi är fast i vår befintliga infrastruktur och det enda andra alternativet är kryptovalutan, som jag inte tror är någon lösning på de verkliga problemen.

Tanken bakom initiativ Q är att först skapa en ”kritisk massa” av användare, det vill säga många miljoner, som sedan kan utnyttjas för att skapa ett betalningsnätverk.

Sedan ska e-handeln, fysiska butiker och betalföretag övertygas att acceptera valutan.

Målet är att Q ska ersätta digitala betaltjänster, kreditkort och fysiska pengar globalt, förmodligen via en app i mobilen.

Är Initiative Q en bluff?

Svaret på frågan om alltihop är en bluff är att ingen riktigt vet än. I en artikel i affärstidningen Financial Times kallas Initiative Q ”ett elementärt pyramidspel med grandiosa idéer”.

Det som talar emot teorin om ett bedrägeriförsök i stil med pyramidspel är att det inte kostar någonting att registrera sig för Initiative Q. Det finns alltså inga pengar att distribuera till dem som sitter högst upp i pyramiden: grundarna och de som först registrerade sig.

Journalisten och författaren David Gerard har gjort en analys av Initiative Q, som går ut på att det INTE verkar vara en bluff – men att deras nya globala betalningssystem inte ens existerar som en reell plan.

Enligt David Gerard kan syftet med registreringen helt enkelt vara att samla på sig en databas fylld av människor som tror på ”bli-rik-snabbt-idéer” och människor som kan övertyga sina vänner att gå med.

Den typen av databas kan vara guld värd för många olika typer av företag i framtiden. Även om Initiative Q säger att informationen inte ska säljas vidare till tredje part brukar det ofta visa sig att när något är gratis är vi själva produkten som säljs.

Annons:

Logga in för att följa

Det är gratis och går snabbt!