Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Huawei till USA: Släpp er förlorarmentalitet

Huaweis ordförande Guo Ping. Foto: ALEKSANDAR PLAVEVSKI / EPA / TT / EPA TT NYHETSBYRÅN
USA:s president Donald Trump. Foto: CORY MORSE / AP TT NYHETSBYRÅN

USA borde släppa sin förlorarmentalitet och sluta kasta grundlösa anklagelser mot Huawei.

Det sade bolagets roterande ordförande Guo Ping vid en presskonferens efter den kinesiska telekomkoncernens årsrapport på fredagen.

”Anledningen till smutskastningen är att man helt enkelt inte klarar av att konkurrera med Huawei /…/ Jag hoppas verkligen att USA kan förbättra sin attityd”, sade Guo Ping i ett uttalande som av vissa medier beskrivs som ovanligt frispråkigt.

Huawei har av USA:s toppolitiker anklagats för att möjliggöra spionage för den kinesiska regimen via så kallade bakdörrar i teknologin från bolaget. Slutsatsen grundar sig i en rapport från USA:s underrättelsetjänst NSA.

Senast under torsdagen riktades ny kritik mot bolaget, den här gången från den brittiska cybersäkerhetsmyndigheten, om brister i mjukvaruutveckling och icke-tillämpliga säkerhetsfunktioner i nätverksutrustning. Bevis för något statsspionage fann dock inte myndigheten enligt den nysläppta rapporten.

 

Huawei ökar vinsterna

USA:s blockad av bolaget, som är Ericssons och Nokias främsta konkurrent på nätverkssidan, har dock stött på patrull gällande 5G-utveckling. Flera europeiska allierade hävdar att säkerhetsriskerna är ”hanterbara”.

Av bolagets resultat att döma har kundkretsen tagit lätt på kritiken om riskerna. Bolaget redovisade 21 procent högre omsättning och 25 procent högre vinst för helåret. Huawei fortsatte förneka påståenden om risker som USA hävdar kan medföra att telenät för hela länder kan stängas ned i ett framtidsscenario där kinesiska regimen finner det nödvändigt.

– Att tillåta spionage vore likställt med ett bolagsmässigt självmord, sade Huaweis chefsjurist Song Liuping under morgonens presskonferens, enligt Reuters.

– Vi har inga intentioner om att begå bolagsmässigt självmord, sade han

Annons: