Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Tung smäll för nätjättarna – EU röstar för länkavgifter

”Detta innebär döden för internet som vi känner det i dag.”

Det skriver EU-parlamentarikern Frederick Federley (C) efter att Europaparlamentet har röstat för både länkavgift och upphovsrättsfilter i dag.

Men musikbranschen jublar.

Vad tycker du om länkavgifterna?

På onsdagen hölls en omröstning om upphovsrätten på nätet i Europaparlamentet. Både förslaget om länkavgift och upphovsrättsfilter röstades igenom, där 438 ledamöter röstade för, 226 mot och 29 la ner sina röster, rapporterar Dagens Nyheter. 

Det innebär att man kommer att börja inleda förhandlingar med EU:s ministerråd. När ministerrådet och medlemsländerna är överens måste det slutgiltiga förslaget fortfarande godkännas av Europaparlamentet innan det blir en lag.

Den 5 juli röstade Europaparlamentet ned en tidigare version av lagförslaget efter kraftig kritik från aktivister för ett fritt internet. Företag som Apple, Airbnb, Microsoft och TripAdvisor motsatte sig också upphovsrättslagen genom sin lobbyorganisation EDiMA.

Artister, utgivare och andra rättighetsinnehavare har däremot stött lagen.

 

EU röstar ja till avgift för nätjättar

Målet med lagen att nätjättar som Google, Facebook och Youtube slutligen måste betala artister och journalister för deras arbete. De måste till exempel betala för att sprida nyhetsmaterial som de själva inte har producerat via en så kallad länkavgift.

De måste också installera uppladdningsfilter som filtrerar bort upphovsrättsskyddat material. Något som kulturskapare och konstnärer länge har krävt.

Internetplattformarna åläggs att snabbt åtgärda klagomål mot felaktiga uppladdningar. Klagomålen ska inte handläggas av algoritmer utan personal.

Däremot undantas små företag, icke vinstdrivande uppslagsverk som Wikipedia, molntjänster för individer, samt sajter för utbildning och vetenskap från kravet att betala ersättning.

Reaktionerna på beslutet har varit lika blandade som väntade.

– Jag är glad för att Google och Youtube inte längre kan slippa undan att betala rimliga ersättningar till upphovsmän och rättighetsinnehavare. Youtube har 20 gånger fler streams än Spotify, men betalar bara två procent av vad Spotify betalar i royalties till skivbolag och upphovsrättsinnehavare, säger Per Kviman, styrelseordförande för Music managers forum Sweden, till Dagens Nyheter. 

 

”Döden för internet som vi känner det”

EU-parlamentarikern Fredrick Federley (C) är kritisk mot förslaget. Han menar bland annat att internet måste fortsätta vara öppet och fritt.

”Detta beslut innebär döden för internet som vi känner det i dag” skriver Federley på Twitter och säger att han tänker rösta ”emot hela paketet” i slutmonteringen. 

https://twitter.com/federley/status/1039829357970317312

”En riktigt dålig dag för internet”, skriver Max Andersson, EU-parlamentariker (MP).

https://twitter.com/MaxAndersson/status/1039830927873064963

”Gick åt helvete med omröstningen”, konstaterar EU-parlamentarikern Christofer Fjellner (M):

https://twitter.com/Fjellner/status/1039830148323966976
Annons:

Logga in för att följa

Det är gratis och går snabbt!