Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Här införs totalförbud mot mobiler i skolan

Nu är det slut med mobiler i Frankrikes skolor.
Foto: Colourbox
Utbildningsminister Jean-Michel Blanquer beskriver telefonerna som en fråga om "folkhälsan".
Foto: Colourbox

Frankrike inför ett totalförbud mot mobiltelefoner i skolorna.

Utbildningsminister Jean-Michel Blanquer beskriver telefonerna som en fråga om "folkhälsan".

– Barnen leker inte på rasterna nuförtiden. De sitter bara framför sina smartphones, säger han i ett uttalande enligt franska The Local.

Mobiltelefoner blir helt förbjudna på franska skolor nästa år. Frankrikes utbildningsminister Jean-Michel Blanquer gav beskedet om förbudet under söndagen, skriver franska The Local.

Sedan tidigare är telefonerna inte tillåtna under lektionstid i Frankrike, men nu förbjuds de även under raster, lunch och mellan lektioner.

– Barnen leker inte på rasterna nuförtiden. De sitter bara framför sina smartphones. Från ett utbildningsperspektiv är det ett problem, säger Jean-Michel Blanquer enligt The Local.

Utbildningsministern beskriver mobiler och surfplattor som en fråga om "folkhälsan". Förbudet omfattar elever i åldern 11-15 år och träder i kraft september 2018.

Barnens representanter skeptiska till beslutet

Hur förbudet kommer att fungera i praktiken är ännu inte bestämt. Ett förslag som kommit in är att eleverna ska kunna låsa in telefonerna i ett skåp i början av dagen.

– Vi arbetar just nu med det här [förbudet] och det kan fungera på olika sätt. Mobiltelefoner kan behövas i lärosyfte eller i nödsituationer så mobiltelefoner måste kunna låsas in, säger Michel Blanquer enligt The Local.

Föreningen Peep, som representerar franska skolbarn, är skeptisk till att förbudet kommer att kunna införas i praktiken.

– Vi tror inte att det är möjligt just nu, säger ordföranden Gerard Pommier till The Local och fortsätter:

– Tänk er en mellanstadieskola med 600 elever. Ska de lägga alla telefoner i en låda? Hur ska de förvaras? Och hur ska man ge tillbaka dem i slutet av dagen?

Annons: