Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Här införs totalförbud mot mobiler i skolan

Nu är det slut med mobiler i Frankrikes skolor. Foto: Colourbox
Utbildningsminister Jean-Michel Blanquer beskriver telefonerna som en fråga om "folkhälsan". Foto: Colourbox

Frankrike inför ett totalförbud mot mobiltelefoner i skolorna.

Utbildningsminister Jean-Michel Blanquer beskriver telefonerna som en fråga om "folkhälsan".

– Barnen leker inte på rasterna nuförtiden. De sitter bara framför sina smartphones, säger han i ett uttalande enligt franska The Local.

Mobiltelefoner blir helt förbjudna på franska skolor nästa år. Frankrikes utbildningsminister Jean-Michel Blanquer gav beskedet om förbudet under söndagen, skriver franska The Local.

Sedan tidigare är telefonerna inte tillåtna under lektionstid i Frankrike, men nu förbjuds de även under raster, lunch och mellan lektioner.

– Barnen leker inte på rasterna nuförtiden. De sitter bara framför sina smartphones. Från ett utbildningsperspektiv är det ett problem, säger Jean-Michel Blanquer enligt The Local.

Utbildningsministern beskriver mobiler och surfplattor som en fråga om "folkhälsan". Förbudet omfattar elever i åldern 11-15 år och träder i kraft september 2018.

Barnens representanter skeptiska till beslutet

Hur förbudet kommer att fungera i praktiken är ännu inte bestämt. Ett förslag som kommit in är att eleverna ska kunna låsa in telefonerna i ett skåp i början av dagen.

– Vi arbetar just nu med det här [förbudet] och det kan fungera på olika sätt. Mobiltelefoner kan behövas i lärosyfte eller i nödsituationer så mobiltelefoner måste kunna låsas in, säger Michel Blanquer enligt The Local.

Föreningen Peep, som representerar franska skolbarn, är skeptisk till att förbudet kommer att kunna införas i praktiken.

– Vi tror inte att det är möjligt just nu, säger ordföranden Gerard Pommier till The Local och fortsätter:

– Tänk er en mellanstadieskola med 600 elever. Ska de lägga alla telefoner i en låda? Hur ska de förvaras? Och hur ska man ge tillbaka dem i slutet av dagen?

Annons:

Logga in för att följa

Det är gratis och går snabbt!